1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulaisoikeuskansleri: Koronapandemian aiheuttamaan kriisiin lentokentillä ei ollut varauduttu

Hallituksen linjaus esimerkiksi ”karanteenia vastaaviin olosuhteisiin" määräämisestä näkyi vasta viiveellä.

koronavirus
Matkustaja lentoasemalla
Apulaisoikeuskanslerin mukaan koronatilanteeseen reagoitiin lentoasemilla hitaasti. Matkustaja menossa turvatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla maaliskuussa.Petteri Sopanen / Yle

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan maaliskuiset tapahtumat lentoasemilla osoittivat, että koronapandemian aiheuttamaan kriisiin ei ollut varauduttu.

Hän antoi tiistaina ratkaisunsa viranomaisen menettelyistä koronaviruksen torjunnassa Suomen lentoasemilla.

Apulaisoikeuskansleri löysi selvityksessään moitittavaa, mutta myös kiitettävääkin.

Viranomaisten väliset toimivaltasuhteet vaatisivat apulaisoikeuskanslerin mukaan selkeyttämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtovastuu olisi edellyttänyt tehokkaampia oma-aloitteisia toimia, jotta lentoasemien tilanteeseen olisi voitu puuttua heti maaliskuun puolivälin jälkeen, linjaa Puumalainen.

Ratkaisun mukaan selvityksissä on käynyt ilmi tilanteita, joissa hallituksen linjaukset näkyivät käytännössä viiveellä.

STM:ltä esimerkiksi kesti neljä päivää hallituksen antaman linjauksen jälkeen antaa ohjeistus siitä, mitä käsite ”karanteenia vastaaviin olosuhteisiin” tarkoitti, vaikka tieto on ollut koronaviruksen torjumisen kannalta olennainen.

Lisäksi kansleri katsoo, että STM pyysi Vantaan kaupunkia osallistumaan Helsinki-Vantaan lentoaseman torjuntatoimiin vasta hyvin myöhään. Se, että STM ensin käytti yksityistä palveluntarjoajaa, ei kanslerin mukaan ollut tartuntatautilain mukainen ratkaisu.

"Viranomaiset jättivät vastaamatta toistensa pyyntöihin"

Selvityksestä ilmenee myös, että viranomaiset olivat lähettäneet toiselle viranomaiselle pyyntöjä, joihin ei ollut vastattu.

Apulaisoikeuskansleri tähdentää ratkaisussaan, ettei hän päättäväisiä ja ripeitä toimia edellyttäessään tarkoita, että viranomaisten olisi pitänyt toimia "hätäillen ja suunnittelematta".

Tilanteen kohentamiseksi jatkossa Puumalainen esittää, että lentoasemien johtosuhteita selvitetään ja määritellään erilaisten vakavien häiriötilanteiden varalta.

Pääosin apulaisoikeuskanslerin selvityksissä kuitenkin kehuttiin hyvää yhteistyötä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa sekä sen tiedostamista, että lentoasemilla on toimittava välittömästi ja tehokkaasti pandemian leviämisen estämiseksi.

Selvitys toimista alkoi, kun oikeuskanslerivirastoon tuli keväällä useita kanteluita. Niissä pyydettiin tutkimaan viranomaistoiminnan riittävyyttä lentoasemilla koronapandemian alettua sekä selvittämään johtovastuita.

Lue seuraavaksi