1. yle.fi
  2. Uutiset

Yleisötilaisuuksia voi koronaryhmän mukaan järjestää jatkossakin Varsinais-Suomessa, kunhan turvallisuusseikat pidetään kirkkaana mielessä

Aluehallintovirasto valmistelee seuraavaa päätöstä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta.

Varsinais-Suomi
Tyksin T-sairaalan julkisivukuva.
Sairaanhoitopiirin alueen koronavirustartunnoista yli puolet pystytään tällä hetkellä jäljittämään. Arkistokuva.Yle/Lotta Sundström

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestetään sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa vain, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Suositus on voimassa toistaiseksi koko maakunnan alueella.

Ohjausryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että järjestäjät noudattavat turvallisuusohjeita varsin hyvin.

Nyt haluttiin antaa vielä erityinen suositus asiasta. Olennaisia seikkoja ovat turvaväleistä huolehtiminen, käsi- ja yskimishygienia sekä maskien käyttö.

Pietilän mukaan suosituksella haluttiin myös korostaa, että yleisötilaisuuksien järjestäminen on edelleen mahdollista, kunhan turvallisuusseikat on riittävällä tavalla huomioitu.

Aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan seuraavaa päätöstä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta.

Maskien käytössä yhä parantamisen varaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan koronavirustartunnoista yli puolet pystytään tällä hetkellä jäljittämään. Merkittävä osa tartunnoista tulee nyt omilta perheenjäseniltä ja muusta lähipiiristä.

– Arjen havaintomme on, että maskeja ei vielä kattavasti käytetä julkisissa tiloissa. Kaikissa tilanteissa tulisi käyttää kasvomaskia entistä järjestelmällisemmin, jos riittävää 1-2 metrin etäisyyttä ei voi pitää. Haluan korostaa haavoittuvien väestöryhmien kuten ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamista kaikin keinoin, toteaa Mikko Pietilä.

Maanantaina 19. lokakuuta tuli voimaan alueellisen koronaryhmän aiemmin lokakuussa antama suositus, että sisätiloissa ei tule järjestää yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia.

– Korostamme, että yksityistilaisuuksien järjestämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa. Juhlia järjestettäessä tulisi huolehtia vähintäänkin tilaisuuksiin osallistuvien turvallisista etäisyyksistä, varmistaa riittävän suuret tilat sekä esimerkiksi porrastaa osallistumista, sanoo Pietilä.

Koronavirustapauksien kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on nyt 783. Tilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ilmoittama ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana on 31,4.

Ilmaantuvuus on edelleen jonkin verran noussut. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta.

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Varsinais-Suomessa

Lue seuraavaksi