Hyppää sisältöön

Komitea teki tarkastuskäynnin koulukotiin Kouvolassa – tunnelma oli kodinomainen, mutta päihderiippuvuuden hoitoa pitäisi parantaa

Koulukodissa vierailu oli osa lähes kahden viikon pituista tarkastusmatkaa.

CPT kertoo huomanneensa, että koulukodin henkilökunta suhtautui nuoriin huolehtivaisesti ja tuki heitä. Arkistokuva on kesältä 2019. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea CPT on vieraillut ensimmäistä kertaa koulukodeissa Suomessa. CPT teki tarkastusmatkan Suomeen syyskuussa ja tutustui muiden kohteidensa ohella Kouvolan Sippolan ja Mikkelin Sairilan koulukoteihin.

CPT kertoo alustavissa havainnoissaan, että molempien koulukotien olosuhteet olivat erinomaiset ja tunnelma ystävällinen ja kodinomainen. Varsinkin Sippolassa CPT kertoo myös saaneensa myönteisen kuvan henkilökunnan ja nuorten välisistä suhteista.

Parantamisen varaa koulukodeilla olisi CPT:n mukaan päihderiippuvuuden hoidossa. Esimerkiksi yksilöllisessä hoidossa ja nuorten motivoimisessa hoitoon on sen mukaan vielä reilusti parannettavaa.

Lisäksi kehitettävää löytyi terveystarkastusten järjestelmällisyydestä ja siitä, että terveydenhuollon ammattilainen kävisi nuoren luona heti sen jälkeen, jos nuori on sijoitettu erilliseen rauhoittumishuoneeseen. Rauhoittumishuoneista CPT totesi myös, ettei niitä tunnuttu käyttävän liian usein.

CPT kävi määräaikaisella tarkastuskäynnillään Suomessa 7.–18. syyskuuta. Käynnin aikana tarkastettiin muun muassa vankiloita, poliisin säilytystiloja, ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö sekä psykiatrinen sairaala. Lisäksi käyntikohteina oli kaksi koulukotia. Raportti tarkastusmatkasta valmistuu näillä näkymin maaliskuun 2021 lopulla.

CPT toimii kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi. Sillä on oikeus vierailla kaikissa laitoksissa, joissa pidetään vapautensa menettäneitä henkilöitä.

Lue myös:

.
.