1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatilanne on vähentänyt ajanviettoa Kuopion kirjastoissa – täsmäiskulla haetaan kirjat kerralla koko perheen tarpeisiin

Käynnit kirjastoissa ovat vähentyneet, mutta lainamäärät ovat olleet suuressa nousussa.

kirjastot
Kuopion pääkirjaston sali.
Ajanvietto Kuopion kirjastoissa on ollut koronatilanteen vuoksi vähäistä.YLE / Mika Moksu

Koronatilanne verottaa edelleen kirjastojen kävijöitä Kuopiossa. Elokuussa Kuopion kirjastoissa kävi 76 233 kävijää, mikä on reilu 20 000 kävijää vähemmän kuin vuosi sitten. Syyskuussa kävijöitä oli melkein 91 000, mutta sekin on vielä vajaa 5 000 vähemmän kuin viime vuonna.

– Kävijämääriin vaikuttaa se, että esimerkiksi kirjastoautoon saa kerrallaan mennä viisi henkilöä, jolloin vaikkapa vanhempi hakee koko perheen lainat. Tai opettaja noutaa kirjoja koko luokan tarpeisiin, Kuopion kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen sanoo.

Kirjastoissa siis oleskellaan ja käydään koronaviruksen vuoksi tavallista vähemmän. Lainamääriä vähentyneet käynnit eivät kuitenkaan ole syöneet, päinvastoin.

– Lainaukset näyttävät lisääntyvän kuukausi kuukaudelta. Etenkin syyskuun yli 20 000 lainan lisäys verrattuna viime vuoteen on iso. Voi olla, että lukemiselle jää nyt enemmän aikaa, kun ei matkustella, Savinainen kommentoi.

Kirjastot takaisin täysiin aukioloaikoihin

Kirjastojen osittain suppeammat aukioloajat ovat omalta osaltaan vähentäneet kävijämääriä korona-aikana. Kuopion omatoimikirjastot avattiin takaisin täysiin aukioloaikoihin maanantaina. Palaaminen laajoihin aukioloaikoihin mahdollistui, kun tiloihin saatiin THL:n ohjeiden mukainen siivous myös viikonlopuiksi. Kävijämäärien uskotaankin nyt nousevan.

– Ajatuksena on, että asiakkaat kävisivät suuremmalla aikavälillä, eivätkä tilat ruuhkautuisi, Pyörön ja Jynkän kirjastojen lähikirjastonjohtaja Helena Pohjolainen sanoo.

Kirjastojen ajantasaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa suoraan kirjastojen omilta verkkosivuilta.

Koronatilanne lisäsi digitaalisen aineiston kysyntää

Kun kirjastotilat keväällä menivät kiinni, digitaalisen aineiston kysyntä nousi valtavasti. E-kirjoja ja e-äänikirjoja lainattiin huhtikuussa noin 4 100 kertaa, kun lukema viime vuodelta on 425 lainaa samassa kuussa. Nyt kysyntä on tasaantunut, mutta jäänyt korkealle tasolle.

– E-aineistojen käyttö näyttää pysyvästi nousseen pandemiasulun aikana, Savinainen toteaa.

Digitaalisen aineiston määrää on lisätty, ja parempi saatavuus houkuttelee myös uusia käyttäjiä.

– E-kirjat ja e-äänikirjat ovat näkemykseni mukaan tuoneet asiakkaita myös takaisin. Niitä, jotka eivät ole vuosiin käyttäneet kirjastopalveluja, mutta nyt kun mahdollisuus on etänä, he ovat tulleet takaisin, Neulamäen ja Puijonlaakson kirjastojen lähikirjastonjohtaja Epp Tapfer kommentoi.

Lue seuraavaksi