1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettajien lomautukset ovat poikkeusaikaa koko koululle – seiskaluokkalainen: "Ollaan me kavereiden kanssa manattu, kun opettajat vaihtuvat"

Kaustisella opettajien lomautuksista johtuvat poikkeusolot jatkuvat jouluun saakka. Perhossa lomautukset toteutettiin kerralla.

Lomautukset ja irtisanomiset
Linja-autopysäkki Perhon keskustassa.
Pohjalaiskunnissa on saatu koulukohtaisesti miettiä, miten syyslukukauden lomautukset toteutetaan. Kaustisella ja Perhossa lomautustoimenpiteisiin tutustui toimittaja Kaje Komulainen.

Opettajien lomautusten järjestäminen on sekoittanut tänä syksynä koulutyötä seitsemässä pohjalaiskunnassa.

Koko maassa opetushenkilöstöä lomauttavia kuntia on OAJ:n keräämien tietojen mukaan parisenkymmentä, joten suhteessa koko maahan pohjalaismaakunnat korostuvat.

Tapoja järjestää lomautukset on ollut monia: lomautukset on pidetty suunnittelupäivinä ennen koulutyön alkua, kerralla pari viikkoa tai ne on ripoteltu syksylle.

Kaustisen yläkoulu ja lukio ovat järjestäneet opettajien lomautukset muutamien opettajien ryppäissä, pitkällä aikajänteellä.

– Ollaan me kavereiden kanssa manattu, kun opettajat vaihtuvat, kertoo seitsemättä luokkaa käyvä Osmo Myllymäki Kaustisen yläkoulusta.

Jouluna kaikki ohi ja päästää normaaliin rytmiin.

– Kyllähän tämä on poikkeusaikaa ja melko raskasta aina jouluun saakka, kertoo rehtori Kaisu Koivisto.

Perhossa yläkoulun ja lukion vakituiset opettajat ovat lomautettuna tällä viikolla, kun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset ovat tet-jaksoilla ja lukiolaiset eräkurssilla Lapissa.

– Ne harvat, jotka ovat koululla, tekevät abivideota ja muille on järjestetty ryhmätoimintaan esimerkiksi luentoja. Kaikki opetustoiminta pyöritetään ei vakituisten opettajien toimesta, kertoo rehtori Anni Riihimäki.

Kaustislainen koululainen Osmo Myllymäki.
Opettajien vaihtumiset kuormittavat myös oppilaita, sanoo seiskaluokkalainen Osmo Myllymäki. Juha Kemppainen / Yle

Kuormittaa kaikkia

Lomautusten järjestäminen ja opetustyön pyörittäminen on ollut iso haaste jokaisella koululla. Se on häirinnyt opetustoimintaa ja kuormittanut sekä tuuraajia että oppilaita.

– Käytönnän aineiden kuten liikunnan, käsitöiden ja kotitalouden korvaavan opetuksen järjestäminen on ollut haasteellista, Kaisu Koivisto sanoo.

Myös oppilaat ovat huomanneet että esimerkiksi kotitaloustunnit ovat poikenneet normaalista.

– On ollut turhautunut olo, kun ei olla menty suunnitellusti ja muutoksia tapahtuu vähän väliä, Osmo Myllymäki sanoo.

Lue seuraavaksi:

Nämä kunnat lomauttavat opettajiaan syksyllä – yhdessätoista lomautus tapahtuu juuri kun koulut alkavat

Kaupungin opettajat lomautettiin – 5.-luokkalainen kertoo, että lapset jäivät luokkaan keskenään: "Aluksi oli kivaa, mutta sitten ei tullut tehtävistä mitään"

Lue seuraavaksi