1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloiden koronarajoituksissa otetaan jatkossa huomioon alueellinen tautitilanne – yrittäjä: "Ilouutinenhan tämä on"

Ruokaravintolat pääsevät lievemmin rajoituksin kuin yökerhot ja pubit. Koronapelko syö kuitenkin asiakasmääriä, oli rajoituksia tai ei.

ravintolat
Ravintolan julkisivu Rovaniemellä.
Pubien ja yökerhojen aukioloaikoja ja asiakasmäärää voitaisiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mielestä rajoittaa tiukemmin kuin ruokapaikkojen. – Eihän se hyvältä kuulosta, mutta ei voi muutakaan, sanoo rovaniemeläisen Oliver's Corner -ravintolan yrittäjä Mona Rytilahti.Pekka Viinikka / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan linjaus, jonka mukaan alueellinen koronatilanne vaikuttaa jatkossa ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin saa pääosin myönteisen vastaanoton lappilaisilta ruokaravintoloiden yrittäjiltä.

Rovaniemeläinen ravintola-alan yrittäjä Juha Eskelinen omistaa kahden muun henkilön kanssa kolme ruokaravintolaa Rovaniemellä. Hän pitää erityisesti alueellista harkintaa hyvänä asiana yrittäjien kannalta.

– Ilouutinenhan tämä on, että nyt aletaan miettimään aluekohtaisesti tarkastella tarkemmin tilannetta. Jos jossakin on tautia enemmän liikkeellä, niin niitä kohdellaan eri lailla.

Kittiläläinen yrittäjä Päivikki Palosaari puolestaan ei usko, että uudet rajoitukset ainakaan lisäävät asiakkaita ravintoloissa.

– Asiakaskato on jo tullut niin varmasti. Esimerkiksi firmat pelkäävät pikkujouluja. Jos yksi firmassa saa koronan pikkujouluissa, kaikki voivat joutua karanteeniin. Kaikki tuntuvat olevan nyt varpaillaan, Palosaari sanoo.

Palosaari omistaa yhtiöidensä kautta 17 ravintolaa Kittilässä ja Kemissä. Nyt näistä auki on neljä: kaksi ruokaravintolaa Levillä, kahvila-ravintola Tonttula Könkäällä ja Ankkuri Kemissä.

Pubiyrittäjän tilanne on hankala

Yrittäjä Mona Rytilahdelle tilanne on kaksijakoinen. Hän omistaa Rovaniemellä pubin, jonka alakerrassa on myös yökerho. Levillä Rytilahdella puolestaan on à la carte -ruokaravintola. Yökerhojen ja olutpubien osalta tilanne on Rytilahden mukaan hankala.

– Eihän se miltään hyvältä kuulosta, mutta ei hirveästi voi sanoa vastaankaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaan koronarajoituksista säädettäisiin marraskuun alusta lähtien valtioneuvostossa alueellisen koronatilanteen perusteella. Rajoituksia voitaisiin tarvittaessa asettaa jopa kuntakohtaisesti.

Ruokaravintoloille ja kahviloille voidaan määrätä lievemmät ja esimerkiksi pubeille ja yökerhoille tiukemmat rajoitukset. Jos alueellinen koronatilanne on rauhallinen, rajoituksia ei välttämättä määrätä ollenkaan.

Lue lisää: Sote-valiokunta linjasi: Yökerhoille ja pubeille tiukemmat, ruokaravintoloille ja kahviloille löyhemmät koronarajoitukset – aukioloajat alueen epidemiatilanteen mukaan

Epätietoisuuteen tulevasta tuli selvennystä

Jos aukioloaikoja rajoitetaan, korkeamman riskin ravintolat kuten yökerhot tai pubit voidaan määrätä suljettavaksi 23–01 välillä. Niiden asiakasmäärää voidaan rajata enintään puoleen, kun taas ruokapaikoissa paikkamäärää voidaan määrätä vähennettäväksi enintään neljänneksellä.

Ravintola Yuca Rovaniemellä.
Ruokaravintoloiden, kuten rovaniemeläisen Yucan asiakaspaikkamäärää voitaisiin rajoittaa korkeintaan neljänneksellä. Alueellisista rajoituksista päättää valtioneuvosto.Pekka Viinikka / Yle

Ruokaravintoloiden, kahviloiden ja lounaspaikkojen osalta Mona Rytilahti pitää asiakaspaikkarajoituksia turhana.

– Ruokaravintoloissa asiakkaat istuvat kaukana toisistaan. En näe tarvetta rajoittaa asiakaspaikkoja. Ei kuulosta yrittäjän näkökannalta hyvältä, Rytilahti harmittelee.

Ravintoloissa on eletty epätietoisuudessa myös niitä koskevien määräysten osalta, mutta nyt tulevaisuus näyttää yrittäjien mielestä aiempaa selkeämmältä.

– 25 prosenttia on kuitenkin maltillinen pudotus, joka se on helposti toteutettavissa ja sillä pystytään tekemään vielä hyvää liiketoimintaa. 50 prosenttia olisi ollut liian kova pudotus, kolmessa ruokaravintolassa yrittäjänä toimiva Juha Eskelinen sanoo.

Rajanveto mietityttää yrittäjää ja päättäjiäkin

Eskelistä mietityttää se, mihin raja ruokaravintolan ja yökerhon välillä vedetään.

– Meilläkin Gustavissa on viimeinen kattaus kello 22 ja on eriskummallista, jos pystytään myymään ruoka-annokset mutta ei viiniä ruuan yhteydessä. Toivottavasti sellaisia rajoituksia ei tule.

Rajanvedon vaikeus myönnetään myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) mukaan merkityksellistä on se, mitä ravintolassa tehdään: juodaanko pöydissä aterioiden ja istuen vai lauletaanko karaokea.

– Laajempaa ihmisten välisten sosiaalisten kontaktien ja fyysisen läheisyyden muodostumista tai esimerkiksi tanssimista tai laulamista, jotka voivat olla merkityksellisiä leviämisriskin todennäköisyyden kannalta, Lohi avasi valiokunnan perusteluja.

Lohi tähdentää, että epidemiatilannetta ei tiedetä eikä sitäkään, minkälaisen asetuksen valtioneuvosto uuden lain perusteella laatii. Kuten tähänkin asti, hallitus päättää tietyn alueen uusista rajoituksista erikseen asetuksella.

Kokenut yrittäjä Päivikki Palosaari uskoo, että palautuminen koronasta ja sen aiheuttamista rajoituksista kestää joitakin vuosia.

– Päällimmäinen ajatus on, että niin tehdään kuin käsketään, mutta toive on kaikilla on, että tulisi rokote ja tämä kauhistus olisi ohi.

Lue myös:

"On pelottavaa, että viikon päästä voi olla taas työtön" – Joni Sarajärven kaltaiset vuokratyöntekijät ovat ensimmäisinä jonossa, kun yritykset karsivat työvoimaa

Uudet rajoitukset järkyttivät Lapin yöelämän keskuksessa Levillä – "Jos anniskeluoikeus on kahteentoista, niin yökerhoja ei kannata avata"

Lue seuraavaksi