1. yle.fi
  2. Uutiset

Pahin lomautussuma alkaa helpottaa – työllisyystilanne pohjalaismaakunnissa edelleen maan paras

Koronakevät oli pohjalaismaakunnissakin murheellinen. Työllisyystilanne on kesän ja syksyn aikana kohentunut.

työnhakijat
Kuvituskuvassa on siistijä työssään toimistotiloissa Helsingissä elokuussa 2020.
Pohjalaismaakuntien työllisyys on maan kärkiluokkaa. Silja Viitala / Yle

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan työllisyystilanne on syksyn aikana parantunut. Koronakevään pahimmista luvuista on selvästi tultu ylöspäin.

Esimerkiksi Pohjanmaalla oli keväällä pahimmillaan yli 6000 lomautettua, nyt määrä on parituhatta.

– Huippu oli silloin huhti-toukokuussa ja silloin oli todella paljon juuri lomautettuja. Nyt ovat kuukausi kuukaudelta tulleet työttömyysluvut alaspäin, sanoo Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari.

Korona on kurittanut pohjalaismaakuntia siis hieman kevyemmin kuin monia muita maakuntia. Pohjalaismaakunnat ovat edelleen korkean työllisyysasteen alueita.

Etelä-Pohjanmaalla oli syyskuussa manner-Suomen alhaisin työttömyysprosentti 7,9 ja Pohjanmaalla toiseksi alhaisin 8,6. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuussa 12 prosenttia.

Yrittäjät ja lomautetut näkyvät luvuissa

Toki jos työllisyyslukuja vertaa vuoden takaiseen, nykyluvut näyttävät synkiltä. Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli syyskuun lopussa hieman alle 10 000 työtöntä työnhakijaa. Se on yli 3 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyys kasvoi pelkästään Vaasan seudulla miltei 2 000 henkilöllä.

– Koronavirusepidemian aiheuttama työttömyyden raju kasvu on tuonut TE-toimistolle paljon uusia asiakkaita ja uusia tehtäviä; muun muassa noin 1400 yrittäjää on hakenut työttömyysetuutta ja tuhansia lomautettuja on ilmoittautunut asiakkaaksi, toteaa Palosaari.

Etelä-Pohjanmaalla oli syyskuun lopussa reilut 6600 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaisesta määrä nousi yli 1400 henkilöllä.

Koronaviruksen vaikutukset heijastuvat erityisesti lomautettujen määrään, sillä lomautettuja on molemmilla alueilla moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna.

Lue seuraavaksi