1. yle.fi
  2. Uutiset

Nigeriassa poliisiväkivallan vastaiset mellakat yltyvät – 14 miljoonan asukkaan kaupunkiin ulkonaliikkumiskielto

Mellakkapoliisit valmiuteen koko maassa.

Nigeria
Poliisi ampuu kyynelkaasua mellakoitsijoita kohti Apossa Nigeriassa.
Nigerian poliisi ampui mielenosoittajia kyynelkaasulla pääkaupunki Abujassa 20. lokakuuta.Kola Sulaimon / AFP

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset poliisiväkivaltaa vastaan ovat yltyneet mellakoinniksi. Maan suurimmassa kaupungissa Lagosissa poltettiin tänään tiistaina paikallinen poliisiasema.

Mielenosoitukset alkoivat rauhallisina, mutta ovat sittemmin muuttuneet väkivaltaisiksi. Lagosin osavaltion kuvernöörin Babajide Sanwo-Olun mukaan "rikolliset ovat kaapanneet mielenosoitukset synnyttääkseen kaaosta".

Mielenosoitusten alkuperäinen syy oli protesti poliisin rikollisuuden-vastaista erikoisosastoa (Special Anti-Robbery Squad (SARS) vastaan. Osastoa syytetään laittomuuksista, kuten lahjontavaatimuksista, kidutuksesta ja laittomista teloituksista.

Presidentti Muhammadu Buhari on määrännyt, että SARS-osasto lakkautetaan ja sen jäsenille on tehtävä psykologinen testaus.

Tämä ei kuitenkaan ole lopettanut mielenosoituksia. Suuret väkijoukot ovat vaatineet yhteiskunnallisia uudistuksia. Väkijoukot ovat tukkineet liikenteen useissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Lagosissa, jonka asukasluvuksi on virallisesti ilmoitettu noin 14 miljoonaa, mutta asukasmäärä on epävirallisten arvioiden mukaan jopa 20 miljoonaa.

Lagosin osavaltioon on nyt määrätty 24 tuntia kestävä ulkonaliikkumiskielto. Mellakkapoliisit on määrätty valmiuteen joka puolella maata.

Mielenosoittajat päästivät vankeja vapauteen ja estivät pääsyn lentokentälle Nigeriassa

Nigeriassa ryöstelynvastainen poliisi alkoi ryöstellä ja sai aikaan ennennäkemättömän kansanliikkeen

Lue lisää:

Al-Jazeera: Nigeria: Curfew in Lagos amid anti-police brutality protests (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Nigeria unrest: 24-hour curfew in Lagos state amid anti-police anger (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi