Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa ei tullut sopua koronaviruksen elvytyspaketista – neuvottelut jatkuvat keskiviikkona

Valkoisen talon kansliapäällikön mukaan osapuolet kuitenkin lähenivät toisiaan.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kuvattiin Washington DC:ssä 10. syyskuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi neuvottelivat tiistaina valtavasta, noin kahden biljoonan dollarin elvytyspaketista koronaviruksen aiheuttamien tappioiden paikkaamiseksi. Sopua ei saatu aikaiseksi vieläkään. Neuvotteluja on määrä jatkaa keskiviikkona.

Valkoisen talon kansliapäällikön Mark Meadowsin mukaan edistystä tapahtui, mutta suuria erimielisyyksiä paketista on edelleen, kertoo uutiskanava CNBC (siirryt toiseen palveluun).

Meadowsin mukaan osapuolet ovat päässeet lähemmäksi yhteisymmärrystä, mutta erimielisyyksiä on vielä esimerkiksi valtion ja paikallishallinnon helpotuksista sekä vastuiden suojaamisesta yrityksille.

Lisäksi osapuolten ehdottamat summat elvytyspaketille poikkeavat toisistaan. Presidentti Donald Trumpin hallinto on ehdottanut 1,8 biljoonan dollarin toimia, kun senaatti taas hyväksyi lokakuun alkupuolella 2,2 biljoonan dollarin ehdotuksen. 2,2 biljoonaa on yhtä kuin 2 200 miljardia.

Trump itse sanoi tiistaina Fox Newsille (siirryt toiseen palveluun), että hän haluaisi vielä suuremman elvytyspaketin kuin mitä demokraatit ovat ehdottaneet.

– Kaikki republikaanit eivät tätä kannata, mutta he tulevat vielä kannattamaan, Trump sanoi.

pari viikkoa sitten Trump sanoi myöntävänsä elvytysrahat vasta sen jälkeen, kun on voittanut marraskuun alun vaalit.

Republikaanisenaattorit vastustavat elvytyspakettia

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi aiemmin tiistaina, että jos Mnuchin ja Pelosi pääsevät sopuun elvytyspaketista, senaatti tulee äänestämään siitä. New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan McConnell oli kehottanut Trumpin hallintoa olemaan tekemättä sopimusta Pelosin kanssa.

Republikaanipuolueen senaattorit ovat vastustaneet uutta elvytyspakettia. Heidän mukaansa avustuksia pitäisi kohdentaa pienempinä summina.

-On hyvin epätodennäköistä, että tuollainen summa (1,8 biljoonaa tai enemmän) menisi läpi senaatissa. En myöskään itse kannata sitä. Tuki pitäisi ennemmin kohdistaa ihmisille, jotka sitä todella tarvitsevat – ja mahdollisimman pian, Utahin osavaltion senaattori Mitt Romney sanoi uutistoimisto Reutersille.

Elvytyspaketin hyväksymiselle tulee kiire, mikäli se halutaan saada läpi ennen marraskuun kolmannen päivän presidentinvaaleja. Vielä sunnuntaina Pelosi sanoi, että tiistai on takaraja sopimuksen aikaansaamiseksi, jotta elvytyspaketti voidaan saada hyväksytyksi ennen vaaleja. Tiistaina hän kuitenkin otti sanojaan takaisin.

– Ei ole kyse siitä, että tänään piti olla valmista, vaan siitä, että tälle päivälle piti saada ehdotukset pöydälle. Lainsäädäntä vie aikaa, Pelosi sanoi.

Lue lisää: