Hyppää sisältöön

Poliisi: Taloudellisen hyödyn tavoittelu ei ole keskiössä Kiuruveden koronakuolematutkinnassa

Kiuruvetisen hoivakoti Kallionsydämen asukkaista 12 menehtyi keväällä, kun koronavirus pääsi leviämään hoivakodissa.

Hoivakoti Kallionsydämessä koronavirus tarttui isoon osaan hoivakodin asukkaista sekä yli puoleen vakituisesta henkilökunnasta. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Poliisi tarkentaa Kiuruvedellä hoivakodissa viime keväänä tapahtuneiden koronakuolemien esitutkintaa.

Juttua tutkii Itä-Suomen poliisin talousrikosyksikkö. Tutkinnanjohtaja Minna Koistisen mukaan Lännen Median jutussa (siirryt toiseen palveluun) on irrotettu asiayhteydestä mahdollinen taloudellisen hyödyn tavoittelu.

– Se ei ole tämän asiakokonaisuuden keskiössä. Meillä tulee kaikissa asioissa selvitettäväksi taloudellisen hyödyn tavoittelu, eikä missään tapauksessa erityisesti tässä asiassa, sanoo Koistinen.

Esitutkinnassa jutussa on useita rikosnimikkeitä. Niitä ovat muun muassa kuolemantuottamus, vammantuottamus, vaaran aiheuttaminen, virkavelvollisuuden rikkominen, työturvallisuusrikos ja väärän tiedon antaminen.

Tutkinnanjohtaja Minna Koistinen pitää juttua hyvin poikkeuksellisena kokonaisuutena.

– Tässä on yksi elementti se, että katsotaan kaiken muun rikostutkinnan ohessa se, onko ollut taloudellisen hyödyn tavoittelua. Tutkinta on täysin kesken ja välttämättä ei ole niin, että siinä on tavoiteltu taloudellista hyötyä, toteaa Koistinen.

Lännen Media kertoo, että taloudellinen hyöty voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi toimintaan osoitettuja puutteellisia resursseja.

Poliisi aloitti toukokuussa esitutkinnan hoivakoti Kallionsydämen koronakuolemista. Koronavirus levisi keväällä 30-paikkaisessa hoivakodissa, jonka asukkaista 12 menehtyi.

Yle kertoi tuolloin, että esitutkinnassa epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat muun muassa työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle. Lisäksi tutkinnassa oli jo tuolloin useita kuoleman- ja vammantuottamuksia sekä vaaran aiheuttamisia.

Poliisi kertoi toukokuussa, että rikosnimikkeet voivat tarkentua tutkinnan edetessä.

Hoivakoti oli alun perin hoiva-alan yhtiö Attendon, mutta Ylä-Savon sote-kuntayhtymä otti siitä pysyvän toimintavastuun huhtikuun alkupuolella. Tällä haluttiin turvata hauraiden asukkaiden riittävä hoito vaikeassa koronavirustilanteessa.

Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo Lännen Medialle, ettei hänellä ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella Attendo olisi voinut saada taloudellista hyötyä tapauksessa.

Juttua on päivitetty tutkinnanjohtaja Minna Koistisen kommenteilla 21.10 kello 12.05

Lue myös:

.
.