1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemi hinkuu hiilineutraaliksi kunnaksi

Kemin kaupunki on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöasiat
Kemin keskusta droonilla kuvattuna
Yksi iso askel kohti Hinku-tavoitetta on Kemin Energia ja Vesi Oy:n rakenteilla oleva lämpölaitos, joka pudottaa hiilidioksidipäästönsä kolmannekseen nykyisestä.Antti Ullakko / Yle

Kemi on liittynyt hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien joukkoon.

Hinku-verkostoon liittyessään Kemin kaupunki sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2030 mennessä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta.

Vihreä ja kestävä Kemi- hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen sanoo tiedotteessa, että yksi iso askel kohti Hinku-tavoitetta ja hiilineutraaliuttakin on Kemin Energia ja Vesi Oy:n rakenteilla oleva lämpölaitos, joka pudottaa hiilidioksidipäästönsä kolmannekseen nykyisestä.

Tiedotteessa todetaan, että kuntaorganisaatio aiheuttaa päästöistä keskimäärin noin 10 prosenttia, asukkaat 50 ja yritykset noin 40 prosenttia.

– Tärkeää on nyt saada kuntalaiset ja yritykset innostumaan mukaan. Kaupunki toimii mahdollistajana ja kumppanina. Päästövähennykset vaikuttavat myös kuntalaisten hyvinvointiin ja parantavat yritysten liiketoimintaedellytyksiä, vs. kaupunginjohtaja Jukka Vilén sanoo.

Kemi on jo aikaisemminkin tehnyt työtä kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi, muun muassa sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja ottanut Vihreä Kemi- toimintamallin käyttöön. Viime vuonna Kemille myönnettiin ISO 14001:2015 -ympäristösertifikaatti ensimmäisenä mannersuomalaisena kuntana.

Hinku-verkostossa on 74 kuntaa ja sitä vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lue seuraavaksi