1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisin mukaan seksuaalirikoslainsäädännön uudistus auttaisi selvittämään myös netissä tapahtuvia rikoksia – "Rikosten selvittämisen intressi kasvaa"

Työn alla olevan seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen tarkoituksena on koventaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioita.

seksuaalirikokset
Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.
Seksuaalirikoslain uudistuksessa puhuttavat nyt erityisesti lakiin asetettavat ikärajat. Voit katsoa Ylen aamun keskustelun aiheesta kuvaa klikkaamalla.

Lapsiin kohdistuvien rikosten tutkinnasta vastaava rikoskomisario Saara Asmundelan mukaan on ongelmallista, että pieniltäkin lapsilta on vaadittu tahdon muodostusta sukupuoliseen kanssakäymiseen, jotta raiskauksen tunnusmerkistö voisi täyttyä.

Asmundela sanoi Ylen aamun haastattelussa, että asia on nykyisen seksuaalirikoslainsäädännön suurin epäkohta.

Pieneen lapseen kohdistunut seksuaalinen toiminta on jo nyt rangaistavaa, mutta teko ei välttämättä ole täyttänyt raiskauksen tunnusmerkistöä.

Keskustelussa nousi esimerkkinä esille parin vuoden takainen tapaus, jossa aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan tytön kanssa. Tapauksessa miestä ei tuomittu raiskauksesta, vaan hän sai vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Työn alla olevan seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen tarkoituksena on tiukentaa raiskauksen määritelmää ja koventaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioita.

Asmundela arvioi Ylen aamussa, että lainsäädännön muutos voisi auttaa poliisia selvittämään myös internetissä tapahtuvia seksuaalirikoksia.

– Tässähän on työryhmän tavoitteena ollut ankaroittaa rangaistuksia ja tuoda uusia tekoja rangaistavuuden piriiin. Sitä myötä, kun rangaistukset ankaroituvat, niin totta kai näiden rikosten selvittämisen intressi kasvaa, Asmundela totesi Ylen aamussa.

Tällä voi Asmundelan mukaan olla vaikutuksia siihen, miten näiden rikosten tutkintajärjestelyt eri laitoksissa hoidetaan. Toisaalta lakimuutos myös tarjoaisi poliisille uusia keinoja ja perusteita pakkokeinojen käyttöön, mikä voisi auttaa rikosten selvittämisessä.

Ylipäätään lakimuutokset olisivat Asmundelan mukaan valtavia, sillä niiden myötä koko rikoslaji muuttuu ja uusia tekoja tulee rangaistavuuden piiriin. Samalla vanhat rikosnimikkeet ja tunnusmerkistöt muuttuvat.

– Nykyinenkin rikoslain 20. luku, jossa seksuaalirikokset ovat, on rikoslain vaikeimpia. En ihan allekirjoita sitä, että tässä oltaisiin monimutkaistamassa lainsäädäntöä, ei tilanne ole ainakaan huonontumassa siltä osin.

Voit katsoa koko haastattelun jutun pääkuvaa klikkaamalla. Asmundelan lisäksi lakiuudistusta arvioi Ylen aamussa oikeustieteen professori Johanna Niemi Turun Yliopistosta.

Lue myös:

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistus viivästyy – Henriksson: "Tämän hallituskauden tärkein lainsäädäntöhanke, joka minun pöydälläni on"

Lue seuraavaksi