Hyppää sisältöön

Miten Bidenin tai Trumpin valinta vaikuttaa Suomeen? 7 kuvaa kertoo, millaisen talouden uusi Yhdysvaltojen presidentti saa edeltäjiltään

Maailmannäyttämöllä Joe Bidenin ja Donald Trumpin ero näkyisi lähinnä Yhdysvaltojen käytöksessä ja tyylissä.

New Jerseyn Newarkissa jonotettiin ruoka-apua autoletkoissa lokakuun puolivälissä. Koronaviruksen aiheuttaman laman vuoksi ihmisillä on pulaa ruuasta etenkin etnisten vähemmistöjen asuinalueilla. Ruokapulasta kärsivien lapsiperheiden määrä on kolminkertaistunut koronakriisissä. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Donald Trump on kehunut auttaneensa maansa talouden parhaaseen kuntoon ikinä.

Trumpin mukaan talous kasvaa historiallisen nopeasti, miljoonat kansalaiset ovat onnistuneet nousemaan hänen ansiostaan köyhyydestä ja työttömyys on ennätysmatalalla. Hän lupaa jatkaa "samalla tiellä", jos tulee valituksi uudelleen.

Trump on osin oikeassa.

Ennen koronapandemiaa Yhdysvaltojen taloudella meni hienosti. Trendi eli "sama tie" tosin alkoi (siirryt toiseen palveluun) jo Barack Obaman presidenttikaudella finanssikriisin jälkeen. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden oli Obaman varapresidentti.

Obaman kaudella oli myös vuosia, jolloin talous kasvoi nopeammin kuin kertaakaan Trumpin aikana.

Samantyyppinen kehitys jatkuu luultavasti uuden presidentin aikana, oli tämä kuka tahansa – kunhan koronapandemia saadaan ensin kuriin.

Kuva: Harri Vähäkangas

Koronavirus on lyönyt maailman mahtavimpaan talouteen syvimmän loven koko bruttokansantuotteen mittaushistoriassa.

Työttömyysaste ja myös velkaantumistahti ovat huipuissaan. Samalla tasolla ne ovat olleet vain toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvulla.

Miten Trump ja Biden sitten poikkeaisivat toisistaan taloudenpidossa? Esimerkiksi sijoittajat vaikuttavat ajattelevan (siirryt toiseen palveluun), että eivät juuri mitenkään, eikä markkinoilla panna rahoja likoon kummankaan politiikan puolesta.

"America first" jatkuu

Herroja yhdistää käsitys siitä, että tuotantoa pitää siirtää tulevaisuudessa takaisin Yhdysvaltoihin. Myös Bidenin kaudella jatkuisi Amerikka ensin -politiikka, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen uskoo.

– Bidenkin haluaisi selvästi suosia kotimaisia yrityksiä esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, ja hänkin haluaa houkutella yrityksiä palauttamaan valmistusta USA:han, Turtiainen kuvaa.

Kuva: Harri Vähäkangas

Uuden presidentin on lähes ensitöikseen alettava keksiä keinoja turvata ja luoda uusia työpaikkoja.

Obaman kaudella työttömyys väheni suhteellisesti enemmän kuin Trumpin kaudella, ja alimmillaan työttömyysprosentti kävi tämän vuoden alussa noin 3,5 prosentissa. Nyt työttömiä on yli kaksinkertainen määrä helmikuuhun verrattuna.

Biden on ennakoitavampi

Jos demokraattien ehdokas Biden voittaa vaalit kahden viikon päästä, kansainvälisellä näyttämöllä ero Trumpiin on suuri – mutta ennen kaikkea tyylissä ja tavassa neuvotella, ei niinkään sisällöissä.

– Rauhoittuisi tämmöinen kauppasotaspekulaatio ja hirveän tempoileva politiikka, että tehdään pikadiilejä. Tyylistä tulee linjakkaampaa ja johdonmukaisempaa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi.

Biden ei ole täysin vielä paljastanut korttejaan, mutta EK:n Turtiaisen mukaan Yhdysvallat pysyy kyllä jatkossakin sisäänpäin käpertyneenä. Esimerkiksi irtautuminen kauppasuhteista Kiinan kanssa jatkuisi Bideninkin kaudella.

Kangasharjun mielestä taas Biden on tarkoituksellisesti pysynyt hiljaa kauppapolitiikasta, hän ei ole halunnut "revitellä" aiheella.

– Hän antaa Trumpin tehdä revittelyt ja kerää pisteet kotiin. Biden on kuitenkin todennäköisesti monenkeskisten kansainvälisten sopimusten puolella aivan eri tavalla kuin Trump, Kangasharju sanoo.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Trump on ollut poikkiteloin esimerkiksi Maailman kauppajärjestön WTO:n yhteistyössä, kun taas Bidenin myötä WTO:n ongelmat voisivat lieventyä.

WTO:n ongelmat tosin ovat monimutkaisia ihan riippumatta siitä, kuka Yhdysvaltoja johtaa. Jäsenmailla on ollut vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä asiassa kuin asiassa.

Trumpin toinen kausi olisi kuitenkin elinkeinoelämän asiantuntijoiden mielestä WTO:lle erittäin huono asia, koska Trump on koko valtakautensa ajan kyseenalaistanut Yhdysvaltojen sitoutumista järjestöön ja sen sääntöihin.

– Jos Trump toisella kaudellaan jatkaisi toimintaa, joka rikkoisi kauppajärjestön sääntöjä, niin se saisi muut maat miettimään, että miksi me ollaan sitoutuneita, jos yksi maailman suurimmista talouksista ei niin tee, EK:n Turtiainen kuvailee.

Ensiksi on hoidettava kotimaiset ongelmat

Ensi alkuun uusi presidentti joutuu puuttumaan työttömyyden ohella muihin kotimaisiin ongelmiin kuten esimerkiksi terveydenhuoltoon.

Terveydenhoitoon kuluu Yhdysvalloissa noin 9 300 euroa kansalaista kohden vuodessa, kun esimerkiksi Suomessa hinta on selvästi alle puolet siitä.

Kuva: Harri Vähäkangas

Jos Biden valitaan, hän alkanee ensimmäiseksi korjata Trumpin kauden terveydenhoitoon tuomia ongelmia. Lisäksi hän korottanee esimerkiksi rikkaiden ja yritysten veroja.

– Nythän siellä on jäänyt ilman [sairaus-]vakutuusta kymmeniä miljoonia ihmisiä. Tämä ja verotus ovat varmaan suurimmat linjat, jotka muuttuisivat Bidenin kaudella, Etlan Kangasharju pohtii.

– Biden on kuitenkin sanoutunut irti puolueensa kaikkein vasemmistolaisimmista ideoista eli esimerkiksi siitä, että terveydenhuolto olisi pohjoismaalaisittain kaikille [lähes ilmaista].

Vaaleissa tärkeää ei ole Kangasharjun mielestä vain valituksi tuleva presidentti vaan sekin, millainen muusta hallinnosta tulee.

– Demokraatit saattavat saada veret seisauttavan vaalivoiton, jolloin he saavat värisuoran alahuoneeseen, senaattiin ja Valkoiseen taloon. Tällöin pystytään tekemään paljon enemmän kuin siinä tapauksessa, että valta joudutaan jakamaan, Kangasharju sanoo.

Kuva: Harri Vähäkangas

Amerikkalaisten mediaanipalkka on noussut Trumpin vuosina selvästi. Mediaani tarkoittaa joukon keskimmäistä, eli sen ylä- ja ala-puolella on yhtä paljon palkansaajia.

Palkkojen nousua selitetään sillä, että Trumpin kaudella etnisten vähemmistöjen työttömyys on kasvanut. Esimerkiksi mustat ja latinot työskentelevät matalapalkka-aloilla, ja kun he poistuvat palkkatilastoista, mediaani nousee.

Ansiotulojen parantumisen vaikutusta heikentää myös se, että asuntojen hinnat ovat nousseet. Näin myös kotitalouksien velkaantuminen on lisääntynyt Trumpin kaudella.

Kuva: Harri Vähäkangas

Etlan Kangasharjun mielestä Bidenin valinta helpottaisi suomalaistenkin kaupankäyntiä maailmalla, koska Biden tuskin uhkailee esimerkiksi autotulleilla Trumpin tapaan. Autotullit olisivat erittäin vahingolliset EU:n suurimmalle taloudelle Saksalle, joka on myös Suomen suurin kauppakumppani.

– Vanhoista tulleista tuskin tuosta vain päästään eroon, varsinkaan terästulleista, Kangasharju sanoo. Yhdysvallat lätkäisi EU:sta tulevalle teräkselle ja alumiinille isot tullit pari vuotta sitten.

Mitä siis tapahtuu, jos Biden voittaa?

– Toivoisin, että länsimaat löytäisivät paremmin toisensa ja toimisivat paremmin yhdessä tämmöisenä liberaalin demokratian airueena. Näin ne yhdessä pystyisivät taistelemaan nousevaa Kiinaa ja sen autoritaarisia pyrkimyksiä vastaan, Etlan Aki Kangasharju tiivistää.

Bidenin voitto tietäisi hänen mielestään uuden aikakauden alkamista, aivan kuten viestinnän professori Anu Kantola kirjoitti kolumnissaan Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Kangasharju vertaa tilannetta 1930-lukuun, jolloin lamasta seurasi totalitarismia, natsismia ja toinen maailmansota.

Populismi ei tällä kertaa ole johtanut sotiin kuten tuolloin. Sen sijaan on nähty neljän vuoden taistelu brexitistä ja Donald Trumpin valtakausi.

– Nyt mennään kohti tilannetta, jossat brexit saadaan pois päiväjärjestyksestä ja Trump vaihdetaan Bideniin. Samalla meillä on tämä hurja elvytys koronapandemian vuoksi ja julkisen sektorin nousu.

– Kun lisäksi tulee ilmastonmuutoksen vuoksi tehtävä sääntely ja on tämä nollakorkojen aika, joka antaa julkiselle sektorille enemmän liikkumatilaa, niin on helppo ennustaa eräänlaista suurta valtion aikakautta.

Saila Turtiainen Kuva: Markku Rantala / Yle

EK:n Saila Turtiainen ei usko, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä suurvaltakilpailusta päästään Bideninkaan kaudella. Sen sijaan Biden parantaisi suhteita Yhdysvaltojen vanhoihin liittolaisiin kuten EU:hun.

Siitä voi olla EU:lle myös haittaa, koska Eurooppakin saattaa joutua osapuoleksi kiistoissa.

– EU on pystynyt olemaan sivustaseuraaja, kun Trumpin kauden johtoajatus on ollut, että USA on vahvempi yksin. Bidenin kaudella voisikin olla tilanne, jossa Biden edellyttää EU:lta aktiivista osallistumista suurvaltojen väliseen kiistelyyn, Turtiainen sanoo.

Aki Kangasharju Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Mitä tapahtuu, jos Trump jatkaa?

Kangasharju uskoo, että Trump pyrkisi toisella kaudella jättämään jälkeensä jonkinlaisen perinnön. Kaoottinen epävarmuus ja kauppasota Kiinan kanssa jatkuisi.

– Kun hänen ei tarvitsisi miettiä uudelleenvalintaa, meno voisi olla aika myrskyisääkin, Kangasharju sanoo.

Turtiaisen mielestä ennakoimattomuus ja protektionismi eli keskittyminen omaan napaan ja talouteen lisääntyisi entisestään. Trump pyrkisi yhä vähentämään Yhdysvaltojen riippuvuutta Kiinasta kaupassa.

– Trump puhuu USA:n ja Kiinan talouksien irtikytkemisestä. Hänen USA:nsa varmaan lähtisi yksipuolisiin toimenpiteisiin, joiden tarkoitus olisi nimenomaan vahingoittaa Kiinaa ja estää sen nousua, Turtiainen sanoo.

Toisella kaudella Trumpin pidäkkeet kauppapolitiikassa vähenisivät. Se tarkoittaisi Turtiaisen mukaan epävarmuutta suomalaisille yrityksille.

– Myös Euroopan ja USA:n välien kiristyminen voi olla yksi Trumpin toisen kauden seuraus, koska Trump saattaa asettaa uusia tulleja EU:lle jatkossakin.

.
.