1. yle.fi
  2. Uutiset

Amfetamiinin ja kokaiinin käyttö nousussa Kymenlaaksossa – koronarajoitukset hillitsivät käyttöä hetkellisesti

Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

huumeiden käyttäjät
Mäkikylän jätevedenpuhdistamo Kouvolassa.
THL:n jätevesitutkimuksessa käytiin läpi 27 jätevedenpuhdistamon jätevesinäytteitä. Kuvassa Mäkikylän jätevedenpuhdistamo Kouvolassa.Antro Valo / Yle

Kotkan ja Kouvolan seudut sijoittuvat yhä huumeidenkäyttötilaston kärkipäähän. Tämä käy ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta jätevesitutkimuksesta.

THL:n mukaan huumeiden käyttö kasvaa Suomessa edelleen. Viime keväänä käyttö väheni, mutta koronarajoitusten purkamisen jälkeen käyttömäärät lähtivät jälleen nousuun.

Jätevesinäytteiden perustella niin amfetamiinin kuin kokaiininkin käyttö on kasvanut Kymenlaakson alueella tänä vuonna verrattuna vuoteen 2018.

Vuonna 2018 amfetamiinia käytettiin THL:n jätevesitutkimuksen eniten Kouvolan alueella.

THL:n jätevesitutkimuksessa käytiin läpi 27 jätevedenpuhdistamon jätevesinäytteitä maaliskuun ja loppukevään ajalta. 27 jätepuhdistamon alue käsittää 60 prosenttia Suomen väestöstä. Tutkimus osoittaa koronavaikutusten ohella tylyn tosiasian: amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lue lisää: Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan – jätevesitutkimus paljastaa myös korona-ajan vaikutukset huumevirtoihin

Lue seuraavaksi