1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin taidepalkinto 2020 myönnettiin ohjaaja Antti Haaselle

Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Lappi
Monsterimies -dokumenttielokuvan ohjaaja Antti Haase
Torniolainen Haase on syntynyt ja viettänyt nuoruutensa Rovaniemen maalaiskunnan Syväsenvaarassa.Sauli Antikainen / Yle

Lapin taidetoimikunta on palkinnut elokuvaohjaaja Antti Haasen pohjoisen tarinoita kertovista dokumenttielokuvistaan. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa muun muassa sillä, että Haase on ohjannut useita Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia ja hän kertoo pohjoisen tarinoita elokuvan keinoin. Dokumentaristina hän kartoittaa kanssaihmisten tarinoita ihmisen mittakaavassa. Haasen katsotaan olevan Lapin merkittävin dokumenttien tekijä, jonka elokuvat ovat huolella työstettyjä, mutta tunteella tehtyjä.

Torniolainen Haase on syntynyt ja viettänyt nuoruutensa Rovaniemen maalaiskunnan Syväsenvaarassa. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Porouni (2001), Isien merkit (2007), Jos mulla ois valta (2008), Monsterimies (2014) ja Valontuojat (2017). Viimeisin elokuva on juuri valmistunut Panimomestari.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lue seuraavaksi