Hyppää sisältöön

Utahissa republikaanien ja demokraattien kuvernööriehdokkaat julkaisivat yhteisen vaalimainoksen: "Meidän ei tarvitse vihata toisiamme"

Ehdokkaat sanovat haluavansa olla esimerkkinä Yhdysvalloissa siitä, että asioista voi väitellä halventamatta toista.

Äänestyspaikka Provossa Utahissa. Yhdysvaltain vaalit pidetään 3. marraskuuta, mutta ennakkoäänestys on täydessä käynnissä. Kuva: George Frey / EPA

Yhdysvalloissa Utahin osavaltion kuvernöörivaalin kilpailevat ehdokkaat Spencer Cox ja Chris Peterson ovat julkaisseet poikkeuksellisen yhteisen vaalivideon.

Cox, republikaani, ja Peterson, demokraatti, toteavat videolla, ettei toisiaan tarvitse vihata, vaikka onkin poliittisesti eri mieltä.

– En ole varma, onko tätä tehty aikaisemmin...mutta poliittisen vuoropuhelumme jatkaessa rappeutumistaan vastustajani @PetersonUtah ja minä päätimme tehdä jotain erilaista. Olemme erimielisiä vihaamatta toisiamme. Tehkäämme Utahista esimerkki kansakunnalle, Cox tviittasi.

Videolla Peterson sanoo muun muassa:

– Voimme väitellä asioista halventamatta toisen persoonaa.

Hän lupaa, että he tekevät Utahissa yhteistyötä, voitti kumpi tahansa.

– Näytetään maalle, että on olemassa parempi tapa, Cox puolestaan toteaa.

Yhteinen vaalimainos on innostanut ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Se keräsi tiistaina pelkästään viiden ensimmäisen tunnin aikana yli 628 000 katsojaa, kertoo uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

CNN:n toimittaja Chris Cillizza arvelee videon suosion johtuvan ainakin osittain poliittisen vastakkainasettelun kärjistymisestä ja puhetyylin muuttumisesta hyökkäävämmäksi republikaanisen presidentin Donald Trumpin kaudella.

– Mainos ja sen suosio puhuvat sen puolesta, ettei politiikkamme ole toivottomasti rikki. Se vain tarvitsee hyviä ihmisiä korjaamaan sen, Cillizza kirjoittaa.

Cox on mielipidekyselyiden mukaan voittamassa Utahin vaalin selvästi. Cillizza pohtiikin, olisiko tällaista videota tehty, jos kisa olisi tiukka.

.
.