1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n jätevesitutkimus: Huumeiden käyttö puolittui Rovaniemellä ja Kemissä ennätysluvuista

Poliisin mukaan koronan vuoksi tiukennettu rajavalvonta on voinut vaikuttaa huumeiden käytön vähenemiseen Lapissa.

huumeet
1 kilo amfetamin, en plastinpackad klump och en linjal som visar storleken,
Amfetamiinia käytetään kovista huumeista eniten Rovaniemellä ja Kemissä, käy ilmi THL:n jätevesitutkimuksesta.Polisinrättningen i östra nyland

Tuoreen tutkimuksen mukaan huumeiden käyttö väheni selvästi Rovaniemellä ja Kemissä keväällä. Tieto on peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta, jossa on on tutkittu jätevesien huumausainepitoisuuksia 27 kaupungin jätevedenpuhdistamon alueella.

Tutkimuksesta käy ilmi, että huumeiden käyttö olisi lähes puolittunut Rovaniemellä ja Kemissä maaliskuusta toukokuuhun. Maaliskuussa huumeiden käytössä oli selkeä piikki etenkin Kemissä, jolloin jätevesistä mitattiin ennätysmäärä huumausaineiden jäämiä. Myös Rovaniemellä huumeiden käyttö oli maaliskuussa suurempaa kuin kertaakaan aiemmin tutkimuksen historiassa eli vuodesta 2012.

Kemissä huumeiden käyttö oli toukokuun laskusta huolimatta korkeammalla tasolla kuin vuoden 2018 tutkimuksissa. Rovaniemellä huumeiden käyttö laski toukokuussa vuoden 2016 tasolle. Vuoden 2016 jälkeen huumeiden käyttö on THL:n keräämien tietojen mukaan yleistynyt Rovaniemellä.

Rovaniemellä jätevesien huumepitoisuuksia on tutkittu vuodesta 2012, Kemissä seurantaa on tehty vuodesta 2018 lähtien.

Kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä sanoo, että tutkimus ei kerro, mistä muutokset johtuvat.

– Keväällä elettiin poikkeusoloja. Voimme vain arvailla, onko Kemin ja Rovaniemen tilanteeseen vaikuttanut matkailu vai huumeiden saatavuuden väheneminen vai molemmat yhdessä, Kankaanpää sanoo.

Poliisi: Huumetilanne ei ole helpottanut

Lapin poliisilaitokselta arvioidaan, että koronan vuoksi tiukennettu rajavalvonta on voinut vaikuttaa huumeiden käytön vähenemiseen Lapissa. Rikoskomisario Reko Silvenius sanoo, että Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa huumeiden käyttö on vähentynyt vain vähän kevään aikana, joten näyttää siltä, että suurin osa Lapin huumeista tulee Ruotsista.

– Huumeita tulee valvonnasta huolimatta jotakin kautta Lappiin, esimerkiksi raskaan liikenteen ja muiden kuljetusten sekä postin kautta, Silvenius kertoo.

Alkuvuoden aikana Lapin huumetilanne oli poliisin näkökulmasta vakava. Huumausainerikoksien määrä ylitti reilusti jopa viime vuoden ennätyslukemat ja virkavalta sai myös kiinni huomattavan paljon huumeissa ajaneita kuljettajia. Yksi syy synkkään tilastoon oli myös huumekauppapaikka Silkkitieltä kauppaa käyneiden myyjien ja ostajien paljastaminen.

– Jätevesitutkimuksesta huolimatta ei näytä siltä, että huumerikollisuus olisi helpottanut Lapissa. Huumerikollisuus on piilorikollisuutta ja tilastoissa näkyy vain se, kuinka tehokkaasti valvonta ja tutkinta toimii.

Kannabis ykköshuume

Jätevesitutkimuksen mukaan Lapissa eniten käytetty huume on amfetamiini. Tutkimuksesta käy ilmi amfetamiinin, metamfetamiinin, kokaiinin ja ekstaasin käyttö. Kannabista tutkimuksessa ei näy, vaikka se on todellisuudessa yleisin huume Lapissa.

Tutkimuksen mukaan Rovaniemellä ja Kemissä huumeiden käyttö on yleisempää kuin esimerkiksi Oulussa.

Lue lisää:

Poliisi huolestui: Yli puolet Lapissa kiinni jääneistä rattijuopoista ajaa huumepöllyssä

KORJATTU: Otsikkoa muutettu, lisätty tietoa pidemmältä ajalta Kemin ja Rovaniemen huumeiden käytöstä.

Lue seuraavaksi