Finavia-konserni aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve enintään 480 työpaikkaa

Alustavan arvion mukaan lentoasemayhtiö Finavian osalta vähennystarve on enintään 130 työpaikkaa ja tytäryhtiö Airpron osalta enintään 350 työpaikkaa.

Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaa lentoasema Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lentokenttiä hallinnoiva Finavia-konserni aloittaa yt-neuvottelut, joska koskevat Finavian ja sen tytäryhtiö Airpron koko henkilöstöä. Vähennystarve on yhteensä enintään 480 työpaikkaa, joista Finaviassa alustavan arvion mukaan enintään 130 ja Airprossa enintään 350.

Tähän mennessä henkilöstöä on lomautettu osa- ja kokoaikaisesti kummassakin yhtiössä. Osa henkilöstöstä on ollut lomautettuna maaliskuusta lähtien, ja lomautusten arvioidaan edelleen jatkuvan.

− Keväällä alkaneilla ja pitkään jatkuneilla lomautuksilla on tähän asti yritetty säilyttää työpaikat ja lentoalan erityisosaaminen. Koronakriisin jatkuessa on käynyt kuitenkin selväksi, että töitä ei enää riitä kaikille, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki tiedotteessa.

Kummassakin yrityksessä käydään erilliset yt-neuvottelut, joitka alkavat 4. marraskuuta.

Lentoasemayhtiö Finavia johtaa ja kehittää 21 lentoasemaa eri puolilla Suomea. Sen tytäryhtiö Airpro Oy tuottaa muun muassa matkustamopalveluita useille lentoliikenteen toimijoille Helsinki-Vantaalla ja 15 muulla asemalla Suomessa.

Valtio tukemassa Finaviaa 350 miljoonalla

Viime viikolla uutisoitiin, että valtio valmistelee Finavian pääomittamista 350 miljoonalla eurolla, jotta Finavian tulevaisuus voidaan turvata koronakriisin jälkeen. Suomen valtio omistaa Finavian kokonaan.

Finavian lentokenttien kautta on koronakriisin puhkeamisen jälkeen kulkenut noin 90 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin.

– Lentäminen on loppunut lähes kokonaan, minkä vuoksi tulomme ovat vähentyneet merkittävästi. Meidän on sopeutettava Finavian toimintaa ja varauduttava siihen, että matkustuksen palautuminen vie useita vuosia, Mäki sanoo.

Finavia aloitti maaliskuussa säästöohjelman, joka tähtää yhteensä 200 miljoonan euron säästöihin vuoteen 2023 mennessä. Ohjelma sisältää lomautusten ja henkilöstövähennysten lisäksi isoja kululeikkauksia operatiivisesta toiminnasta.

Myös lentoyhtiö Finnair sai vastikään päätökseen yt-neuvottelunsa, joissa yhtiö päättyi vähentämään 600 tehtävää Suomessa. Lisäksi yhtiö vähentää 100 työpaikkaa Suomen ulkopuolelta. Finnair on kertonut jatkavansa lähes koko henkilöstönsä lomautuksia Suomessa.

Lue myös: