Hyppää sisältöön

Iskivätkö salaliittoteoreetikot museoihin? – Berliinissä tutkitaan kymmenien museoesineiden vandalisointia

Kymmeniä taideteoksia ja muinaisesineitä siveltiin öljymäisellä aineella Museumsinselin museoalueella.

Netin salaliittoteoreetikot ovat nimittäneet Pergamonmuseumia kansainvälisten satanistien keskukseksi. Kuvassa museon uusi sisäänkäynti. Kuva: AOP

Saksassa tutkitaan erikoista museoesineiden vandalisoimistapausta. Berliinin keskusta-alueen Museumsinselin museoissa on sotkettu ainakin 70 taideteosta ja muinaisesinettä öljymäisellä aineella.

Museosaaren Neues Museumissa, Pergamonmuseumissa ja Alte Nationalgaleriessa olevien näyttelyesineiden päälle roiskittu aine on aiheuttanut useisiin esineisiin näkyviä jälkiä.

Vandalisoitujen esineiden joukossa on ainakin egyptiläinen sarkofagi, veistoksia ja 1800-luvulta peräisin olevia maalauksia. Isku tapahtui 3. lokakuuta, eli Saksojen jälleenyhdistymisen vuosipäivänä, mutta se nousi julkisuuteen vasta tiistaina Die Zeitin ja Deutschlandfunkin (siirryt toiseen palveluun) uutisoitua asiasta.

Die Zeitin mukaan kyseessä on yksi laajimmista museoesineisiin kohdistuneista vahingonteoista Saksassa toisen maailmansodan jälkeen.

Berliinin poliisi on ollut asiasta vaitonainen ja ilmoittanut vain tutkivansa tapausta. Epäillystä tekijästä tai tekijöistä ei ole tiedotettu julkisuuteen.

Mediassa on spekuloitu sillä, että liikkeellä olisivat saattaneet olla salaliittoteoriasta innostuksensa saaneet tekijät. Salaliittoteoreetikot ovat nimittäin levittäneet väitettä, että Pergamonmuseum olisi satanistien kansainvälinen keskus, koska siellä on Baalille omistettu uhrialttari.

Erilaisia salaliittoteorioita levittävä ja esimerkiksi koronavirusrajoituksia vastustava julkkiskokki Attila Hildmann on jakanut väitettä seuraajilleen sosiaalisessa mediassa useampaan kertaan. Hän on nimittänyt Pergamonmuseumia satanistien ja koronarikollisten keskukseksi ja puhunut ihmisuhreista.

Museoesineiden turmelemisen noustua julkisuuteen Hildmann kommentoi sosiaalisessa mediassa olevan tosiasia, että siellä on "Baalin (Saatanan) alttari".

Viime aikoina myös esimerkiksi QAnon-nimellä tunnettu salaliittoteoria on pitänyt esillä väitettä vallakkaiden satanistien salajuonista.

Museoesineiden sotkeminen öljymäisellä aineella ei ole aivan ennenkuulumatonta. Vuonna 2018 Ateenassa kaksi bulgarialaisnaista turmeli museoesineitä oman kertomansa mukaan mirhaöljyllä, koska "pyhässä kirjoituksessa sanotaan sen tuottavan ihmeitä", uutisoi The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: