1. yle.fi
  2. Uutiset

Iskivätkö salaliittoteoreetikot museoihin? – Berliinissä tutkitaan kymmenien museoesineiden vandalisointia

Kymmeniä taideteoksia ja muinaisesineitä siveltiin öljymäisellä aineella Museumsinselin museoalueella.

salaliittoteoriat
Pergamon-museon uusi sisäänkäynti.
Netin salaliittoteoreetikot ovat nimittäneet Pergamonmuseumia kansainvälisten satanistien keskukseksi. Kuvassa museon uusi sisäänkäynti.AOP

Saksassa tutkitaan erikoista museoesineiden vandalisoimistapausta. Berliinin keskusta-alueen Museumsinselin museoissa on sotkettu ainakin 70 taideteosta ja muinaisesinettä öljymäisellä aineella.

Museosaaren Neues Museumissa, Pergamonmuseumissa ja Alte Nationalgaleriessa olevien näyttelyesineiden päälle roiskittu aine on aiheuttanut useisiin esineisiin näkyviä jälkiä.

Vandalisoitujen esineiden joukossa on ainakin egyptiläinen sarkofagi, veistoksia ja 1800-luvulta peräisin olevia maalauksia. Isku tapahtui 3. lokakuuta, eli Saksojen jälleenyhdistymisen vuosipäivänä, mutta se nousi julkisuuteen vasta tiistaina Die Zeitin (siirryt toiseen palveluun) ja Deutschlandfunkin (siirryt toiseen palveluun) uutisoitua asiasta.

Die Zeitin mukaan kyseessä on yksi laajimmista museoesineisiin kohdistuneista vahingonteoista Saksassa toisen maailmansodan jälkeen.

Berliinin poliisi on ollut asiasta vaitonainen ja ilmoittanut vain tutkivansa tapausta. Epäillystä tekijästä tai tekijöistä ei ole tiedotettu julkisuuteen.

Mediassa on spekuloitu sillä, että liikkeellä olisivat saattaneet olla salaliittoteoriasta innostuksensa saaneet tekijät. Salaliittoteoreetikot ovat nimittäin levittäneet väitettä, että Pergamonmuseum olisi satanistien kansainvälinen keskus, koska siellä on Baalille omistettu uhrialttari.

Erilaisia salaliittoteorioita levittävä ja esimerkiksi koronavirusrajoituksia vastustava julkkiskokki Attila Hildmann on jakanut väitettä seuraajilleen sosiaalisessa mediassa useampaan kertaan. Hän on nimittänyt Pergamonmuseumia satanistien ja koronarikollisten keskukseksi ja puhunut ihmisuhreista.

Museoesineiden turmelemisen noustua julkisuuteen Hildmann kommentoi sosiaalisessa mediassa olevan tosiasia, että siellä on "Baalin (Saatanan) alttari".

Viime aikoina myös esimerkiksi QAnon-nimellä tunnettu salaliittoteoria on pitänyt esillä väitettä vallakkaiden satanistien salajuonista.

Museoesineiden sotkeminen öljymäisellä aineella ei ole aivan ennenkuulumatonta. Vuonna 2018 Ateenassa kaksi bulgarialaisnaista turmeli museoesineitä oman kertomansa mukaan mirhaöljyllä, koska "pyhässä kirjoituksessa sanotaan sen tuottavan ihmeitä", uutisoi The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Facebook ilmoittaa sulkevansa salaliittoteoria QAnonia kannattavia ryhmiä ja sivuja

Analyysi: Miksi 10 miljoonaa amerikkalaista on yhtäkkiä kiinnostunut QAnonista? Kun median huomio keskittyy villeihin salaliittoteorioihin, se voi jättää tilaa vaarallisemmille valheille

Twitter sulkee salaliittoteorioita levittäviä QAnon-tilejä – hurjia väitteitä USA:n eliitin saatananpalvonnasta, pedofiliasta ja juonista Trumpia vastaan

Saksalaismies veti Ruotsi-paidan päälle ja kääri lippiksensä folioon – Yle tutustui koronatoimia vastustavaan mielenosoitusliikkeeseen Stuttgartissa

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi