1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina uhkaa Ruotsia ikävillä seurauksilla kiinalaisyhtiöiden tekniikan 5G-verkosta rajaavan päätöksen vuoksi

Ruotsi ilmoitti tällä viikolla, ettei sen 5G-verkon rakentamisessa saa turvallisuussyistä käyttää Huawein ja ZTE:n tekniikkaa.

Kiina
Huawein logolla varustettua tekniikkaa.
Yhdysvallat pitää Huawei-teknologiayhtiötä osana Kiinan sotilaallista uhkaa. Sen mukaan Kiina harjoittaa vakoilua Huawein avulla.Xinhua / AOP

Kiina uhkaa Ruotsia ikävillä seurauksilla, ellei maa peru päätöstä estää kiinalaisyhtiöiden tekniikan käyttö 5G-verkkoa rakennettaessa, uutisoi muun muassa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Zhao Lijianin mukaan Kiina on erittäin tyytymätön Ruotsin toimintaan. Hänen mukaansa ruotsalaisyritysten toiminnalle ja maiden kauppasuhteille koituu negatiivisia seurauksia, ellei päätöstä peruta.

Ruotsin posti- ja telehallitus PTS (siirryt toiseen palveluun) tiedotti tiistaina tehneensä päätöksen kiinalaisten Huawein ja ZTE:n tekniikan rajaamisesta pois maan 5G-verkosta konsultoituaan turvallisuuspoliisia Säpoa ja puolustusvoimia.

Kiinalaisyhtiöiden teknologiaan on kohdistunut maailmalla yhä suurempaa epäluuloa, sillä yhtiöiden pelätään luovuttavan tietoa Kiinan viranomaisille. Yhdysvallat on vedonnut eri maihin, jotta ne eivät sallisi kiinalaisyritysten pääsyä 5G-verkkkoihinsa.

Ruotsissa on määrätty, että merkittävässä käytössä jo oleva Huawein ja ZTE:n tekniikka on poistettava 1. tammikuuta 2025 mennessä.

Säpon päällikkö Klas Friberg sanoi tiistaina julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että Kiina on yksi suurimmista Ruotsiin kohdistuvista turvallisuusuhista.

– Kiinan valtio harjoittaa kybervakoilua taloudellista kehitystään edistääkseen ja sotilaallisia voimavarojaan kehittääkseen. Tämä tapahtuu laajamittaisen tiedustelutiedon keräämisen ja teknologian sekä tutkimus- ja kehitystiedon varastamisen avulla. Tämä on otettava huomioon tulevaisuuden 5G-verkkoa rakennettaessa, Friberg toteaa.

Britannia esti aiemmin tänä vuonna Huawein teknologian käyttämisen 5G-verkon rakentamisessa, koska pitää yhtiötä turvallisuusriskinä. Myös Saksassa ja Ranskassa on pohdittu vastaavia toimia.

Kiinalaisyhtiöt ovat kiistäneet luovuttavansa tietoja Kiinan viranomaisille.

Huawei Suomi antoi keskiviikkona tiedotteen, jossa se sanoo olevansa yksi maailman tarkimmin tutkituista verkkolaitevalmistajista, eikä sen toiminnasta ole löytynyt tietoturvaongelmia.

Huawein Suomen viestintäjohtaja Hennariikka Andersson sanoo, ettei Huawein toiminnan kieltäminen missään maassa tee tulevaisuuden 5G-verkoista yhtään sen turvallisempia.

Lue myös:

Ruotsi rajaa kiinalaisyhtiöiden tekniikan pois 5G-verkostaan turvallisuuspoliisin ja puolustusvoimien suosituksesta

Huawei yhä ahtaammalla Euroopassa – Myös Saksa rajoittamassa kiinalaisjätin toimintaa markkinoillaan

Nokia sai ensimmäisen ison tilauksen Britannian suljettua kiinalaisen Huawein 5G-verkostaan turvallisuussyistä

Kiistelty Huawei markkinoi 5G-teknologiaansa kiristyvien jännitteiden keskellä

Talouslehti: Kiina uhkaa Nokiaa ja Ericssonia vastatoimilla, jos EU-maat alkavat sulkea Huawein pois 5G-markkinoiltaan

Britannia kieltää Huawein tekniikan käyttämisen 5G-verkossaan – Kiina voi ryhtyä vastatoimiin

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi