Suomalainen virusasiantuntija torppaa norjalaisarviot mutatoituneen koronaviruksen vaarallisuudesta: Ei löydy näyttöä

Virologian professori Saksela muistuttaa, että virukset muuttuvat jatkuvasti ja suurin osa mutatoitumisesta on merkityksetöntä.

Norjalaisääkärin mukaan todettua muunnosta viruksesta ei ole havaittu aiemmin Norjassa tai maailmalla, eikä sen alkuperästä ole tietoa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Yle uutisoi maanantaina, että Norjassa on löydetty uusi mutaatio koronaviruksesta.

Trondheimin johtavan ylilääkärin Tove Røsstadin mukaan aiemmin tuntematon variaatio viruksesta on todennettu Norjan kansanterveyslaitoksella. Røsstad kertoi, että mutaatio vaikuttaa tarttuvan aiempaa helpommin ja sairastuttavan nopeammin.

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan mukaan mutaatiolöydöksestä ei ole syytä huolestua.

Saksela sanoo, että mitään vahvaa dataa ei ole sen tueksi, että mutaatio tartuttaisi virusta aiempaa nopeammin.

– Kaikki virukset, kuten muutkin jakautuvat organismit muuttuvat geneettisesti jatkuvasti, virukset tosin nopeammin. Tätä kutsutaan mutatoitumiseksi, Saksela toteaa.

Hän kertoo, että suurin osa mutatoitumisesta on täysin merkityksetöntä ja yleensä viruksen elinkykyä heikentävää.

– Mutatoituminen voi kyllä tarjota virukselle myös etua, vaikkapa sen elinympäristössä tapahtuvien muutosten myötä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole nähtävissä, että SARS-CoV-2-virus olisi geneettisesti muuttunut tavalla, josta pitäisi huolestua.

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan mukaan mutatoitumisuutisesta ei ole syytä toistaiseksi huolestua, mutta kehitystä on seurattava. Kuva: Jani Saikko / Yle

Kyseessä on silti Sakselan mielestä asia, jota on syytä seurata tarkasti myös koronarokotteiden kehityksen osalta.

Toistaiseksi mutatoituminen ei vaikuta mitenkään rokotekehitykseen.

– Yleisellä tasolla voidaan ajatella virusten muuttuvan evoluutiossaan paremmin tartuttaviksi, mutta samalla vähemmän tappaviksi, kun niiden on vaikeampi löytää uusia isäntiä, jos esimerkiksi turvavälejä noudatetaan hyvin.

– Toisaalta mikäli olosuhteet virusten leviämiselle ovat erittäin otolliset, ne voivat muuttua tappavammiksi, mutta vastaavasti ehkä heikommin tarttuviksi, Saksela arvioi.

Norjassa asiasta ovat kertoneet muun muassa VG (siirryt toiseen palveluun) ja Dagbladet. (siirryt toiseen palveluun)