1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun suurpalon jälkisammutukset jatkuvat ainakin torstaiaamuun – kahden kerrostalon asukkaat evakuoitiin

Palosta annettiin keskiviikkona päivällä vaaratiedote runsaan savunmuodostuksen vuoksi, mutta vaara oli ohi keskiviikkona illalla yhdentoista aikaan.

Turku
Suurpalo roihahti lähellä Turun keskustaa - katso koostevideo
Suurpalo roihahti lähellä Turun keskustaa - katso koostevideo

Varsinais-Suomen pelastuslaitos sammuttaa suurta rakennuspaloa lähellä Turun keskustaa. Keskiviikkona illalla jälkisammutustyöt olivat käynnissä ja pelastuspäällikkö Mika Viljanen arveli myöhään illalla STT:lle työn jatkuvan ainakin torstaiaamuun asti, mahdollisesti pitempäänkin.

Palosta annettiin keskiviikkona päivällä vaaratiedote runsaan savunmuodostuksen vuoksi, mutta vaara oli ohi keskiviikkona illalla yhdentoista aikaan.

Tulipalo syttyi osoitteessa Pansiontie 4, lähellä Port Arthurin kaupunginosaa. Yli 6 000 neliön varastorakennuksessa sijaitsee muun muassa rengasmyymälä sekä vahinkoautokeskus. Arviolta kaksi kolmasosaa rakennuksesta tuhoutui. Koko rakennus on kärsinyt mittavia savu- ja vesivahinkoja.

– Yksi osa (rakennuksesta) saatiin säästymään pohjoispäädystä. Siihen saatiin palo rajoitettua, Viljanen kertoi STT:lle..

Kaksi työntekijää altistui savulle palon alkuvaiheessa ja heidät toimitettiin hoitoon. Viljanen arvioi, että paloa on ollut sammuttamassa 100–120 palomiestä.

– Olemme jo vaihtaneet miehistöä. Rotaatio on jo kerran pyörähtänyt. Meillä oli tässä runsaasti voimavaroja, ja tietysti kohdekin oli ja on edelleen haasteellinen, hän sanoi.

Haasteellisuutta aiheuttivat etenkin rakennuksen sisällä olleet renkaat, polttoaineet ja öljyt.

–Kun ne osallistuvat tulipaloon, niissä on valtava energiamäärä. Silloin lämpösäteily on voimakasta. Silloin pelkkä lämpösäteily sytyttää toisia rakenteita palamaan, ja se vauhti on aika kovaa. Kun energiaa on ja olosuhteet ovat otolliset, niin palo on voimakas, ja tämä oli kyllä sitä. Siitä ei päästä mihinkään, Viljanen sanoi.

Lämpösäteily oli niin voimakasta, että kaksi asuinkerrostaloa tyhjennettiin asukkaista varmuuden vuoksi. Evakkoon joutui Viljasen mukaan noin 50 ihmistä. Sosiaalitoimi on järjestänyt asukkaille tilapäismajoitusta.

Kerrostalot olivat palopaikan vieressä, ja sinne savut pahimmillaan osuivat. Talojen tyhjentämisellä haluttiin Viljasen mukaan varmistaa, ettei ihmisille ja kotieläimille aiheutuisi tästä seurauksia.

Pansiontie pidetään toistaiseksi suljettuna palokohteen alueelta sammutustöiden vuoksi ja liikennetilanne jatkuu toistaiseksi, kunnes pelastuslaitos päättää toisin.

Palon ja syttymisen tarkempi selvittäminen alkaa torstaina.

Pansiovä
Pelastuslaitos sammuttaa suurta tulipaloa pitkälle keskiviikkoiltaan.

Päivystävä päällikkö: "Täällä on valtavasti energiaa"

Rakennuksesta kantautui päivällä paukahduksia, kun sisällä olevat kaasupullot ja muut palavan nesteen astiat räjähtivät. Suurempi kolina oli peräisin sortuvista rakenteista, kun ne alkoivat palanneessa osassa pettää.

Pelastuslaitos aikoo mennä rakennukseen sisälle myöhemmin, kun jälkiraivaustöitä päästään tekemään. Viljasen mukaan sisälle ei ole kiire päästä, koska sillä ei tässä vaiheessa ole merkitystä sammutustöiden kannalta.

– Savunmuodostus on erittäin runsasta. Täällä on valtavasti energiaa, autonrenkaita, polttonesteitä, öljyä. Kaikkea mahdollista, mitä korjaamotoimintaan liittyy. Palokaasut ovat erittäin tummia, joten ennen kaikkea lähistön asukkaat: ovet, ikkunat ja ilmastoinnit kiinni ehdottomasti, Viljanen kuvaili tilannetta keskiviikkona päivällä.

Tulipalo Turun Pansiontiellä.
Tulipalo on raju, eikä rakennuksesta tule jäämään paljoa jäljelle.Arash Matin / Yle

Paloa sammutetaan Mika Viljasen arvion mukaan vielä pitkään.

– Sammutustyöt jatkuvat useita, useita tunteja. Tässä mennään varmasti pitkälle huomiseen päivään asti. Se riippuu täysin loppurakennuksen kohtalosta, ja mitä määriä tavaraa palaneessa osassa on. Pitkään joka tapauksessa.

Palopaikalta kuului pauketta pitkin iltapäivää, ja liekit vuoroin laantuivat, vuoroin kasvoivat. Sakea savupatsas nousi palopaikalta koko iltapäivän ajan.

Tulipalo Turun Pansiontiellä.
Palopaikka sijaitsee vilkasliikenteisen Pansiontien varrella.Arash Matin / Yle

Poliisin mukaan alueelle tulleet ihmiset saatiin päivällä siirrettyä kauemmas. Komisario Joonas Tikan mukaan ketään ei ole tarvinnut siirtää väkisin, vaan vahva käskytys on tehonnut paikalla olijoihin.

– Pelastuslaitos tarvitsee tilaa, viereiset junaradat ovat vaarallisia ja palokaasut ovat myrkyllisiä. Ylimääräiset paikalle ajaneet autoilijat, poistukaa paikalta. Palo on edelleen vaarassa levitä, twiittasi Lounais-Suomen poliisi iltapäivällä.

Pansiontie on suljettu välillä Ratavahdinrinne – Juhana Herttuan Puistokatu, kertoo Turun liikennekeskus. Myös Nosturinkatu on suljettu.

Komisario Joonas Tikka arvioi, että lähialueen tie- ja katuosuudet pysyvät suljettuina pitkälle yöhön.

Kartta Turku
Jenni Joensuu / Yle

Palo vaikuttaa myös Fölin joukkoliikenteeseen. Linjat 12 ja 221 kulkevat palon johdosta poikkeusreitillä.

Tulipalo vaikuttaa myös junaliikenteeseen. Kaikki junat korvataan toistaiseksi linja-autoilla Turun rautatieaseman ja Turun sataman välillä radan läheisyydessä olevan tulipalon vuoksi. Korvaavat linja-autot lähtevät rautatieaseman edestä ja satamassa raiteen 2 vieressä olevalta pysäkiltä.

Paikalle hälytettiin aluksi 19 yksikköä sammutustehtäviin, ja iltapäivän edetessä niitä on tullut lisää.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen palosta hieman ennen kello 14 keskiviikkona.

Tulipalo Turun Pansiontiellä.
Tulipalosta aiheutuu runsaasti savua.Kimmo Gustafsson / Yle
Tulipalo Turun Pansiontiellä 21.20.2020.
Pansiontien alkupäässä sammutetaan rajua tulipaloa.Kimmo Gustafsson / Yle
Lue seuraavaksi