DN: Nato-kenraali lupaa Ruotsille melko varmasti apua pyydettäessä, myös Suomi on "ei-saa-ylittää-rajan" sisäpuolella

Nato haluaa myös tiivistää yhteistyötä Ruotsin kanssa, kenraali Jörg Vollmer sanoo.

Jörg Vollmer Puolan-vierailulla kesäkuussa. Kuva: Pawel Supernak / EPA

Nato-kenraali Jörg Vollmerin mukaan Ruotsi saisi melko varmasti sotilasliitolta apua, jos se sitä pyytäisi, kertoo Dagens Nyheter -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Vollmer sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa, että Nato haluaa tiivistää yhteistyötä Ruotsin kanssa ja järjestää siellä enemmän harjoituksia.

Hän myös huomauttaa, että mitä enemmän prosesseja ja menettelytapoja on vakiinnutettu rauhan aikana, sitä paremmin Nato kykenisi tulemaan välittömästi apuun, jos niin päätetään.

Saksalainen Vollmer on huhtikuusta lähtien johtanut Naton esikuntaa Brunssumissa Hollannissa. Vastuualue ulottuu Grönlannista Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen sekä etelässä Virosta Unkariin. Hän vieraili vastikään Ruotsissa.

Vollmerin mukaan Venäjä testaa Natoa päivittäin. Hän myös arvioi, että Venäjä pyrkii jakamaan länsiliittoumaa saadakseen vaikutusvaltaa.

– Joka päivä tapahtuu jotain ja meidän pitää olla siihen valmistautuneita, Vollmer sanoo.

Vihollinen on hänen mielestään liian vahva sana kuvaamaan Venäjää. Sen sijaan hän puhuu vastustajasta.

– Heillä on oma poliittinen järjestelmänsä, omat käsityksensä ja ajatuksensa, eivätkä ne sovi yhteen meidän järjestelmämme kanssa. Siksi meidän täytyy olla valmiita selkeästi osoittamaan, että on olemassa linja, jota Venäjän ei tule ylittää, kenraali sanoo.

Hänen mukaansa tämä linja kulkee Baltian maiden, Puolan ja Naton kumppanuusmaiden kautta. Kumppanuusmailla hän viittaa Ruotsiin ja Suomeen.