1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymenlaaksossa useita koronatartuntojen ryppäitä – yli 200 altistunut, Kymsote täsmentää suosituksia

Kymenlaakson koronatilanne on vaikeutunut edellisviikosta.

koronavirus
Kasvomaskiin pukeutunut nuori.
Kymenlaaksossa on edelleen voimassa maskisuositus. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Kymenlaaksossa on viikonlopun ja alkuviikon aikana todettu useita koronatartuntojen ryppäitä.

Kymsoten mukaan uusia tartuntoja on todettu yhteensä 20, ja niille on altistunut kaikkiaan noin 230 henkilöä. Tapauksia on todettu Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa.

Tartuntaketjut on Kymsoten mukaan saatu selvitettyä hyvin. Maakunnan koronatilanteen arvioidaan olevan edelleen perusvaiheessa. Tilanne on Kymsoten mukaan kuitenkin vaikeutunut selvästi edellisviikosta.

Ei suuria perhejuhlia

Kymsoten mukaan altistumisia on viime aikoina tapahtunut perhetilaisuuksissa. Terveysviranomaiset kehottavat yksityistilaisuuksien ja perhejuhlien järjestäjiä kiinnittämään erityistä huomiota osallistujamäärään, turvavälien toteutumiseen ja hyvään käsihygieniaan.

Maskien käyttämistä suositellaan myös yksityistilaisuuksissa, ja kättelyä ja halaamista pitäisi välttää. Suuria perhejuhlia ei pitäisi Kymsoten suosituksen mukaan järjestää lainkaan, ja niihin osallistumista suositellaan välttämään.

Urheilua ilman yleisöä

Altistumisia on tullut tietoon myös urheilutoiminnassa Kymenlaaksossa ja lähialueilla. Urheiluseuroille Kymsote suosittelee harjoitusten, harrastepelien ja -kilpailujen järjestämistä ilman yleisöä. Esimerkiksi toimitsijoille suositellaan maskin käyttöä harjoituksissa ja peleissä.

Lisäksi pitäisi välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja, kuten onnistuneiden suoritusten juhlimista halauksin tai kättelyin.

– Jotta lasten ja nuorten tärkeä urheiluharrastaminen voisi jatkua edes jollain tavalla normaalisti, on tärkeää, että jokainen noudattaa suosituksia. Toivon, että urheilijoiden tukijoukot ymmärtävät tämän ja omalta osalta auttavat turvaamaan urheilun jatkumista, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Maanantaina uutisoitiin Kotkassa koripallo-otteluun osallistuneen henkilön koronatartunnasta. KTP Koripallo on puolestaan kertonut verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että junioripelaajalla on todettu koronatartunta. Seuran koronavastaava Michael Pounds kertoo, että altistumisen takia on karanteenissa noin 30 henkilöä kahdesta eri joukkueesta.

Maskisuositus yhä voimassa

Maskisuositus on Kymenlaaksossa edelleen voimassa. Maskin käyttöä suositellaan esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja muissa yleisissä tiloissa, kun vähintään 1,5 metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan kaikissa yli 50 hengen yleisötapahtumissa ja muissa kokoontumisissa sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue seuraavaksi