1. yle.fi
  2. Uutiset

Messukeskuksen drive in -piste on valmis lisäämään testausta – näytteitä voidaan ottaa kahdeksalla kaistalla yli tuhat päivässä

Lähes kaikki Tampereen ympäryskunnat lähettävät testattavia messukeskukseen ainakin iltaisin tai viikonloppuisin.

Koronavirusseulonta
Fimlabin koronavirustestauspiste Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.
Fimlabin näytteenottopaikka toimii Tampereen messu- ja urheilukeskuksen C-hallissa. Antti Eintola / Yle

Tampereen messukeskuksen läpiajopaikka otettiin käyttöön elokuun lopussa – tilanteessa, jossa testaamisen tarve ja jonot kasvoivat rajusti. Laboratorioyhtiö Fimlab kertoi tuolloin, että hallissa voidaan tehdä jopa tuhat testiä päivässä.

Fimlabin palvelujohtajan Anu Mustilan mukaan ihan tuhanteen testiin ei ole vielä päästy.

– Kyllä lähellä on käyty. Huippupäivä on ollut 800 kävijän tietämillä, ja vieläkään ei ole kaikki kapasiteetti ollut käytössä.

Fimlab seuraa varausaikojen täyttymistä ja mitoittaa näytteenottajien määrän kysynnän mukaan.

– Arkisin alkuviikon päivät ovat olleet hyvin työteliäitä. Töitä on tehty hiki hatussa aamusta iltaan. Viikonloput ovat rauhallisempia, kertoo Anu Mustila.

Testattavia tulee Tampereen lisäksi lähes kaikista Tampereen ympäryskunnista. Yle kysyi useasta kunnasta, millaisissa tilanteissa ne lähettävät potilaita messukeskukseen.

Testiin pääsee myös viikonloppuna

Lempäälä ja Ylöjärvi käyttävät messukeskusta täydentämään omalla alueella tapahtuvaa testausta, varsinkin viikonloppuisin. Näin on myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella, kertoo Kangasalan johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

– Messukeskuksen testaushalliin ohjataan etenkin loppuviikon näytteille, koska oma näytteenottomme palvelee maanantaista perjantaihin. Näin vältetään näytteenoton viivästyminen.

– Jonkin verran teemme sinne lähetteitä myös arkisin, jos oma näytteenottoaika menisi yli yhden päivän odotuksen ja potilas on suostuvainen, sanoo Tiina Viitaniemi.

Pirkkalassa testaus toteutetaan pääasiassa messukeskuksessa. Vesilahden asukkaat testataan Lempäälässä, mutta myös messukeskukseen pääsee, jos Lempäälässä on ollut täyttä. Pirkkalan ja Vesilahden tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jaakko Kivijärven mukaan molemmista kunnista on päässyt testiin käytännössä 24 tunnin kuluessa.

Fimlabin koronavirustestauspiste Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.
Messukeskuksen testipaikan kävijämäärissä on vaihtelua. Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustilan mukaan viikonloput ovat rauhallisempia, ja alkuviikosta tehdään töitä hiki hatussa.Antti Eintola / Yle

Tarvittaessa käyttöön kahdeksan kaistaa

Fimlabin palvelujohtajan Anu Mustilan mukaan koronatestauksen tarve on ollut viime viikkoina suunnilleen sama, noin 1 000–1 200 testiä päivässä. Fimlabin lisäksi testejä tekevät yksityiset laboratoriot.

Fimlab varautuu testaamiseen kasvuun. Anu Mustila kertoo, että läpiajohallia on nyt varusteltu niin, että testejä voidaan tehdä yli tuhat päivässä.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä alkava influenssakausi tuo tullessaan.

– Jos tarvetta on, miehitämme hallin täydellä teholla. Nyt on mahdollista ottaa näytteitä jopa kahdeksalla kaistalla. Pidämme aamusta iltaan kaikki kaistat auki, sanoo Mustila.

Nokialla testaa Mehiläinen

Tampereen ympäryskunnista Nokia on ratkaissut testaamisen toisin. Nokian kaupunki hankkii testit pääosin Mehiläisen drive in -pisteestä.

Myös terveyskeskuksessa otetaan jonkin verran näytteitä. Tartuntataudeista vastaavan lääkärin Raija Järvenpään mukaan testiin pääsee tällä hetkellä samana päivänä.

– Messukeskuksen näytepistettä ei ole käytetty, koska Nokialla sijaitsevat pisteet ovat vetäneet hyvin. Kiireellisiä ovat sairaalassa tai hoivakodeissa oireilevat, koska positiivinen tulos vaikuttaa koko hoitoprosessiin niin paljon, kertoo Raija Järvenpää.

Pirkanmaan alueellisen pandemiaryhmän mukaan koronatilanne on tällä hetkellä hyvin hallinnassa. Niin sanottu koronanyrkki totesi tiistaina, että Pirkanmaan koronatilanne on maltillisessa kiihtymisvaiheessa.

Lue seuraavaksi