Hyppää sisältöön

Uusi työntekijä joutui erikoiseen tilanteeseen – aloitti työt, mutta ei voi mennä työpaikalle: "Tuntui oudolta, kun ei tiennyt miltä tiimikaverit näyttävät"

Edla Inkilä varasi työkaveiden kalentereista höpinähetkiä tutustumista varten.

Edla Inkilä
Edla Inkilä sai uuden työpaikan Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta. Etätöiden takia hän ei ole päässyt tapaamaan kuin pienen osan työkavereistaan silmäkkäin, ja heidätkin vain pikaisesti. "Alussa oli outoa", sanoo Edla Inkila.

Edla Inkilä aloitti Kaakkois-Suomen ely-keskuksen ennakointiasiantuntijana elokuun alussa. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa työllisyystilastojen kokoaminen.

Inkilän työpiste sijaitsee Kouvolassa, mutta siellä hän ei ole käynyt kuin muutaman kerran.

Koronarajoitusten vuoksi ely-keskuksessa noudatetaan monen muun työpaikan tapaan etätyösuositusta. Niinpä ennakointiasiantuntijan tehtävät ovat hoituneet reilun 60 kilometrin päästä Lahdesta kotisohvalta heti toisesta työpäivästä lähtien.

– Toimisto oli aika tyhjä, kun ensimmäisenä päivänä menin hakemaa läppäriä ja muuta tarvittavaa. Sen jälkeen olen käynyt muutaman kerran toimistolla. Ehkä noin puolet 15 ihmisen tiimistä olen nähnyt kasvotusten, kertoo Edla Inkilä erikoisesta työnaloituksestaan Kaakkois-Suomen ely-keskuksessa.

Edla Inkilä tekee ennakointiasiantuntijan työnsä kotisohvaltaan. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Edla Inkilä ei ole ainoa. Kaakkois-Suomen ely-keskuksessa etätyöaikana vakituisiin ja määräaikaisiin tehtäviin on palkattu kaikkiaan 18 henkilöä. Työhaastattelut on tehty etänä, ja työkin tehdään kotoa käsin.

Tutustuminen vaatii epävirallisista asioista puhumista

Työhyvinvoinnin asiantuntija Sari Käpykangas tunnistaa Edla Inkilän tarinan. Työyhteisöön on vaikeampaa tutustua, jos ei ole tavannut ketään kasvotusten. Työhön perehdytyksessä kaikki eivät välttämättä tule huomioiduksi, kun ollaan teknologian varassa.

– Esimiehen tuki on tosi tärkeä. Työyhteisön pitää huolehtia, että uudelle työntekijälle tulee kotoisa olo ja hän oppii tuntemaan muut. Pitää kysellä myös epävirallisia asioita ja kuulla niitä ihmisiä, korostaa Työterveyslaitoksen tutkija Sari Käpykangas.

Käpykangas vakuuttaa, että tutustua voi etänäkin, jos se on hyvin suunniteltu ja järjestetty. Etukäteen voidaan sopia rennommasta pukeutumista ja että pidetään kamera päällä. Ruudussa voidaan näyttää lapsia, lemmikkieläimiä tai muuta itselle tärkeää.

– Meillä oli esimerkiksi tiimipäivänä jokaiselle itselle merkityksellinen t-paita päällä. Jollakin oli päällä jalkapallopaita, toisella koirapaita. Sekin kertoi jo paljon enemmän ihmisestä, kertoo tutkija Sari Käpykangas Työterveyslaitokselta

Viime viikolla Edla Inkilä oli mukana järjestämässä kehittämispäiviä ja järjesti sinne myös tutustumisaikaa ja visailuja. Ne auttoivat tuntemaan työkavereita hieman paremmin.

Nyt hän kokee jo olevansa osa tiimiä.

Höpinähetkiä kalenterista

Digiloikka ja etätyöhön siirtyminen on onnistunut Kaakkois-Suomen ely-keskuksessa kokemuksen mukaan yllättävän hyvin. Näin vakuuttaa ainakin Kaakkois-Suomen ely-keskuksen elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Satu Mäkelä.

– Johdon pitää tietysti olla epäluuloinen, mutta kyllä on iloinen yllätys, miten hyvin kaikki on onnistunut. Olemme tehneet valtavan loikan myös työelämän kehittymisessä, sillä osa ei ollut tehnyt päivääkään etätöitä ennen maaliskuuta, sanoo Mäkelä.

Sopeutuminen uuteen työhön ja työporukkaan voi tuntua oudolta etäyhteyksien varassa. Myös ennakoivan asiantuntijan tehtävää hoitava Edla Inkilä koki, että aluksi oli hankalaa saada selkeää suuntaa työlleen ja hahmottaa oma ajankäyttöään. Palautetuokiot esimiehen kanssa auttoivat.

– Oli ihanaa, kun sai olla verkon välityksellä kasvotusten hänen kanssaan ja sai vahvistuksen siihen, että hyvin menee ja teen oikeita juttuja, kertoo Edla Inkilä.

Esimieheltä saatu palaute vahvisti uskoa omaan tekemiseen. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Samaan tiimiin on tullut useampii uusi jäsen koronatilanteen pitkittämän etätyön aikana. Säännölliset virtuaalikahvit eivät kuuluneet tapohin, mutta uutena taloon tulleet ottivat asiakseen tehdä tuttavuutta.

– Alkuun tuntui oudolta, ettei tiennyt miltä tiimikaverit näyttävät ja millaisia tyyppejä he ovat. Kaikki vapaamuotoinen ajatustenvaihto oli pois, ja aina oltiin tiukasti asiassa kiinni. Halusimme kuitenkin jutella etänä vapaamuotoisesti ja varailimmekin sitten kaikkien kanssa höpinähetkiä kalentereihimme tutustumista varten, kertoo Edla Inkilä.

Ikävä ihmisiä ja kahvipöytäkeskusteluja

Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Satu Mäkelän mukaan ryhmähenki pääsee kehittymään myös yhteisissä verkkotapaamisissa, vaikka se ei korvaakaan kahvipöytäkeskusteluja ja kopiokoneen kulman kohtaamisia.

– Onhan se haikea olo, kun ei ole päässyt tapaamaan uusia työntekijöitä. Esimiehen on myös huolehdittava, ettei etätöissä tule tehtyä liikaa töitä. Välillä on muistettava kysyä, että mitä kuuluu, pohtii Satu Mäkelä.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa ainakin vuoden loppuun. Nyt on jo havaittavissa väsähtämistä, ja ikävä työpaikalle alkaa vaivata. Pienet kikat voivat auttaa jaksamaan.

– Aivoille tekee hyvää, että erottaa työn ja vapaa-ajan. Työvaatteet päälle aamulla ja pieni kävelylenkki ikään kuin menisi töihin. Ja sama toisinpäin kun lähtee töistä. On hyvä säilyttää rutiini, eikä olla kotiverkkareissa koko päivää, suosittelee tutkija Sari Käpykangas Työterveyslaitokselta.

Pieni ulkoilu ennen ja jälkeen työpäivän auttaa aivoja erottamaan työn ja vapaa-ajan. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Myös Edla Inkilä kaipaa töihin Kouvolan toimistolle, vaikka tykkääkin tehdä töitä myös kotisohvalta villasukat jalassa. Aikaa säästyy itselle ylimääräinen tunti, kun työmatkat jäävät pois.

– Vaikka minä tykkään siitä, että saa tehdä etätöitä ja muokata omaa työaikaansa sopivaksi, niin kyllä kaipaan ihmisten kohtaamista ja höpöttelyä. Odotan kyllä kovasti, että saisi ison porukan kasaan kerralla, haaveilee Edla Inkilä.