Virolaiset asiantuntijat: Estonian rungossa on useampia kuin yksi reikä

Laivasta tehdyssä dokumenttifilmissä näytettiin vain yksi reikä.

Havainnekuva on Dplayn dokumenttisarjasta Estonia – Mullistava löytö. Kuva: Dplay

Virolaiset asiantuntijat ovat vakuuttuneita, että uponneen autolautta Estonian rungossa on useampi reikä kuin vain yksi, joka nähtiin syyskuun lopussa julkaistussa dokumentissa.

Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut maan ulkoministerin erityisavustajaa Mart Luigea. Hän tutustui Oslossa suoratoistopalvelu Dplayn kuvamateriaaliin ennen kuin dokumenttiohjelma Estonia – Mullistava löytö esitettiin.

Luige ja hänen mukanaan olleet Tallinnan teknillisen yliopiston asiantuntijat saivat nähdä, että laivan rungosta paljastui enemmän kuin yksi reikä.

Asiantuntijoiden mukaan rungon peräosassa on useita metrejä pitkä vaakasuora repeämä, joka on muutamia desimetrejä leveä.

Dokumentin kuvaajat harmittelevat, miksi tätä vauriota Estonian rungossa ei otettu mukaan dokumenttiin. Kuvaajat eivät halunneet piilotella mitään.

– Ymmärrän, jos joku ajattelee, että tämän toisen vaurion jättäminen pois filmistä oli väärin. Mutta kaikki asiantuntijat ovat nähneet koko materiaalimme. On tultu siihen tulokseen, että toinen reikä ei ole olennainen. Me emme ole halunneet pitää mitään salassa, sanoi robottikameraa käyttänyt Linus Andersson Ruotsin televisiolle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijat uskovat, että pitkä repeämä on syntynyt joko laivan kallistuessa tai sen painuessa pohjaa vasten, jolloin sen rakenne on revennyt pituussuunnassa.

He eivät kuitenkaan halua asiasta mitään lopullista, vaan toivovat, että asiasta tehtäisiin lisätutkimus.