1. yle.fi
  2. Uutiset

STM ja THL: Koronavirustartuntojen määrän kasvu tasaantunut – monet uusista tartunnoista yksityisissä juhlissa ja illanvietoissa

Suomessa on raportoitu 184 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL.

koronavirus
STM:n tilannekatsaus koronaepidemiasta - mukana tietoa alueellisista suosituksista
STM:n tilannekatsaus koronaepidemiasta - mukana tietoa alueellisista suosituksista

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi kuukauden ajan, mutta viimeisimmän viikon aikana nousu näyttää loiventuneen, sanovat Sosiaali- ja terveysministeriö STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Viikolla 42 uusien tapausten ilmaantuvuus oli 22,2 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se edeltävällä viikolla oli 29,2 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Suomessa on raportoitu 184 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahdessa viikossa on raportoitu 2 910 tartuntaa, mikä on 944 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa oli eilen keskiviikkona yhteensä 65 potilasta, joista seitsemän oli tehohoidossa.

Tähän mennessä Covid-19 -tautiin on Suomessa kuollut 355 ihmistä. Tartuntoja on tänä vuonna ollut Suomessa yhteensä 14 255.

Lukujen väheneminen selittyy osin Vaasan sairaanhoitopiirin tilanteen tasoittumisella.

– Vaasan varsin massiivinen tartuntamäärä nosti lukuja huomattavan paljon. Näyttää yleisesti siltä, että kokonaiskuva on kuitenkin rauhoittava. Tarkkailuaika pitää olla kuitenkin kaksi viikkoa, että voidaan varmaa sanoa, arvioi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Edelliseen viikkoon verrattuna myös positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti, sanoo STM.

Valtaosa tartunnoista yhä nuorilla

Viikolla 42 kaikista tapauksista noin 80 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on alle 10 prosenttia, yli 70-vuotiaiden osuus on hyvin pieni.

Uusien tartuntojen tartunnanlähde on kuitenkin valtakunnallisesti edelleen epäselvä noin puolessa tartunnoista.
Koko maan uusista tartunnoista kolmannes todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

Alueellisia eroja kuitenkin on: esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirin alueella valtaosa tartunnoista todettiin edelleen henkilöillä, jotka eivät olleet karanteenissa.

Viime viikolla valtaosa uusista tartunnoista oli peräisin kotimaasta ja vain pieni osa, alle viisi prosenttia, ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa.

Selvitetyistä tartunnoista noin 40 prosenttia tapahtui perhepiirissä. Yli neljäsosa tartunnoista oli peräisin vapaa-ajan tilanteista, joissa korostuvat yksityiset juhlat, illanvietot ja muut lähipiirin tapahtumat.

Viidesosa tietoon tulleista tartunnoista raportoitiin työpaikoilla, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

Hoitokotitartunnat huolettavat

Huolta nostaa se, että muutamia joukkoaltistumisia on nyt tapahtunut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

– Pientä pelkoa on siitä, että tartunnat olisivat siirtymässä vanhempiin ikäluokkiin, sanoo Voipio-Pulkki STM:stä.

Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin kolmasosa tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa. Näistä oppilaitosten joukkoaltistumisista on tullut vähän jatkotartuntoja. Joukkoaltistumisia tapahtui myös työpaikoilla, harrastustoiminnassa, yksityisjuhlissa ja ravintoloissa.

STM ja aluehallintovirastot miettivät parhaillaan sitä, kuinka aikuisten harrastustoimintaa rajoitettaisiin tartuntojen estämiseksi. Joissain joukkueurheilulajeissa on ollut tartuntaketjuja.

– Jääkiekko on ollut yksi sellainen, nyt tiedetään että myös jalkapallossa on ollut tartuntoja. Mutta seurat ovat erittäin hienosti toimineet tässä tilanteessa, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kiittää.

Kiihtymis- ja leviämisalueet sairaanhoitopiireittäin 22.10.2020
THL / Jyrki Lyytinen Yle

Epidemiatilanteen on raportoitu olevan kiihtymisvaiheessa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä ja Ahvenanmaalla.

Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa. Muut sairaanhoitopiirit ovat perustasolla, jossa tilanne on melko rauhallinen.

STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tilannekatsauksen koronaepidemiasta.

Tilannekatsauksessa oli mukana myös projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

Korjattu 22.10.2020 klo 12.14: Uusien tartuntojen lukumäärä.

Lue lisää:

Sairaanhoitopiirit ovat koonneet alueelliset rajoitukset omille sivuilleen – Täältä löydät oman alueesi koronasuositukset

Uusimmat tiedot koronaviruksesta – Jatkuvasti päivittyvään artikkeliin kootaan koronauutiset Suomesta ja maailmalta

Lue seuraavaksi