1. yle.fi
  2. Uutiset

Päättyneiksi julistetut brexit-neuvottelut jatkuvat huomenna – Tekikö EU myönnytyksiä?

Sopimuksen tekemiseen on aikaa enää pari viikkoa.

Brexit
Boris Johnson poistumassa virka-asunnoltaan Downing street 10:stä.
Boris Johnson poistumassa virka-asunnoltaan Downing street 10:stä.Andy Rain / EPA

Britannian ja Euroopan unionin väliset talousneuvottelut jatkuvat huomenna torstaina. Britannian hallitus ehti viime viikolla jo ilmoittaa neuvottelujen ajatuneen umpikujaan.

Pääministeri Boris Johnson totesi neuvottelujen päätyttyä, että ne voitaisiin käynnistää uudelleen vain, jos EU suostuu perustavaa laatua olevaan muutokseen lähestymistavassaan.

Britannia on ollut tyytymätön siihen, että sen mukaan vain siltä odotetaan myönnytyksiä. Lisäksi Britannia on vaatinut, että EU:n pitäisi ottaa selkeämmin huomioon Britannian itsemääräämisoikeuden EU-eron myötä tapahtunut laajeneminen.

"Valmistaudumme nyt sopimuksettomaan EU-eroon" – Britannian sävy kovenee brexitin loppusuoralla, mitä vielä on edessä?

On epäselvää, onko EU todella muuttanut neuvotteluasennettaan millään tavalla. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kiistää tämän jyrkästi.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier on kuitenkin viestittänyt neuvotteluvalmiutta toteamalla, että molempien osapuolien on oltava valmiit kompromisseihin.

Lisäksi EU on suostunut brittien vaatimuksesta nopeuttamaan neuvotteluja. Nyt niitä on määrä käydä joka päivä, myös viikonloppuisin.

Brexitin siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa, johin mennessä nyt neuvoteltavan taloussopimuksen pitäisi olla valmis ja hyväksytty. Koska sekä Britannian että kaikkien EU-maiden parlamenttien on ehdittävä käsitellä ja hyväksyä sopimus, on se saatava valmiiksi viimeistään marraskuun alussa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi