Hyppää sisältöön

Dekkarikirjailija sai toiselta dekkaristilta lahjaksi "murha-aseen"- "Seuraavassa kirjassa tällä päästettiin päiviltä päähenkilö"

Kirjailija Outi Pakkanen on kirjoittanut jo 29 dekkarikirjaa. Puoli seitsemän -ohjelmassa jännitystarinoiden ammattilainen kertoi mikä häntä pelottaa.

Outi Pakkanen tunnisti vaivatta television dekkarihahmot mutta yksi on ylitse muiden: "Hän on niin eroottinen"
Outi Pakkanen tunnisti vaivatta television dekkarihahmot mutta yksi on ylitse muiden: "Hän on niin eroottinen"

Kirjailija Outi Pakkanen tunnetaan dekkareistaan, joissa tehdään aina hyvää ruokaa ja Helsinki on ikään kuin yksi päähenkilöistä.

Tuottelias kirjailija on julkaissut kirjoja viime aikoina noin vuoden välein. Kirjoitusprosessistaan hän kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa mielenkiintoisen yksityiskohdan: kirjan viimeinen lause on hänellä useimmiten valmiina jo ennen kuin hän edes aloittaa tarinan kirjoittamisen.

– Viidessä viimeisimmässä kirjassa tämä loppulause on pysynyt juuri sellaisena kuin olin päättänyt. Kahdessa olen saattanut ihan hiukan muuttaa sitä.

Kahden kilon "murhaväline" lahjaksi

Puoli seitsemän -ohjelman studioon Pakkanen toi mukanaan marmorisen kaulimen ja siihen liittyvän tarinan.

– Täytin pyöreitä joitain vuosia sitten ja minulla oli juhlat ravintola Rivolissa. Paikalle tuli sitten rakas kollegani, dekkarikirjailija Leena Lehtolainen tämän kaulimen kanssa ja sanoi: "Onneksi olkoon, tässä on sinulle murhaväline". Ja kuinka ollakaan, seuraavassa kirjassa tällä kaulimella päästettiin päiviltä päähenkilö.

– Kuvitelkaa nyt: se painaa kaksi kiloa 7 grammaa. Se on aika painava, kun sillä kumauttaa, Pakkanen tarkentaa.

Mikä pelottaa dekkarikirjailijaa?

Outi Pakkanen luo työkseen jännittäviä tarinoita. Itseään hän kuvailee varsin rohkeaksi.

– Mutta pimeään metsään en kyllä menisi yksin. Mieluummin kävelen vaikka pimeillä kaduilla.

Pakkasen mieleen muistuu kuitenkin selkäpiitä karmiva tilanne keskellä suurkaupunkia.

– Se oli marraskuuta. Olin tullut samana päivänä Berliiniin ja halusin mennä katsomaan paikallisen tavaratalo KaDeWe:n jouluikkunat. Oli ilta ja kaduilla ei ollut suurin piirtein ketään. Sitten kuulen, että takanani kävelee joku. Katsoin olan yli ja siellä oli kolme pitkää kundia, Pakkanen kertaa tapahtumia.

– He eivät seuranneet minua, mutta he keskustelivat keskenään jotain. Hetken kuluttua yksi heistä lähti tulemaan vauhdikkaasti minua kohti ja nämä muut huusivat jotain. Silloin minua vietiin ja lähdin juoksemaan. Se oli ihan oikeasti hirvittävän pelottava kohtaus.

Entä miten kirjailija käsittelee mielessään tuottamansa juonen raakoja tapahtumia?

– Olen kirjoittanut parikin sellaista kirjaa, joissa lapsi on ollut tappaja, ja ihan hyvästä syystäkin. Silloin olen joutunut pitämään kirjoittamisesta paussia, koska olen mennyt niin syvälle näiden lasten nahkoihin, että minua on ruvennut itkettämään.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta