Eduskuntapuolueiden enemmistö tukee aborttilain muutosta – kansalaisaloite vaatii, että abortin saamiseen riittäisi raskaana olevan oma tahto

Aloitetta tukevien mielestä 70-luvulta peräisin oleva aborttilainsäädäntö olisi päivitettävä nykyaikaan.

Nykyisen lain mukaan raskauden keskeytyksessä vaaditaan kahden lääkärin lausunto, ja raskauden keskeytykselle pitää olla jokin syy. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ylen kyselyssä enemmistö eduskuntapuolueista tukee eduskuntakäsittelyyn tulevan kansalaisaloitteen tavoitetta aborttilainsäädännön uudistamisesta.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan (siirryt toiseen palveluun), että jatkossa abortin saamiseksi riittäisi raskaana olevan oma tahto ja nykyisen lain vaatimus kahden lääkärin erillisistä lausunnoista tulee poistaa.

Yle kysyi kaikkien eduskuntapuolueiden eduskuntaryhmien kantaa kansalaisaloitteeseen. Eduskuntapuolueista SDP, kokoomus, vihreät, RKP, vasemmistoliitto ja Liike nyt ilmoittavat tukevansa kansalaisaloitteen tavoitteita.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Aloitetta tukevien mielestä 70-luvulta peräisin oleva lainsäädäntö olisi korkea aika päivittää nykyaikaan.

– Suomessa aborttilainsäädäntö on Euroopan tiukimpia. Haluamme saada sen yleiseurooppalaiselle tasolle, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko.

Aloitteen kannattajat korostavat raskaana olevan itsemääräämisoikeutta omasta kehostaan.

Lakialoitteessa tavoitellaan muutosta, jossa raskauden keskeytyksen saa alle 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa pyytämällä, ilman vaatimusta erillisistä perusteluista tai lääkärien lausunnoista.

– Oman tahdon pitää riittää silloin, kun kysymys on itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluvasta päätöksestä. Tässä näkyy selvästi, että Suomen lainsäädäntö on jäänyt jälkeen, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

Pääministeripuolue SDP:llä on asiasta puoluekokouksen päätös vuodelta 2017, jonka mukaisesti eduskuntaryhmä kannattaa mahdollisuutta raskauden keskeytykseen 12. viikolle saakka naisen omaan pyyntöön perustuen.

Myös Liike Nytin Harry Harkimo kannattaa lakimuutosta.

– Laki on vanhanaikainen. Abortista päättäminen on yksityisasia, en ymmärrä miksi siitä päättämiseen tarvitaan kahta lääkäriä. Ihmiset keskustelevat tällaisista asioista muiden kuin lääkärien kanssa, Harkimo perustelee.

Lainmuutosta tukevat myös monet asiantuntijat, toteaa Ylen jutussa haastateltu Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo.

Kun voimassaolevasta aborttilainsäädännöstä päätettiin 50 vuotta sitten abortit tehtiin kirurgisesti. Nykyään noin 97 prosenttia aborteista tehdään lääkkeillä. Asiantuntijat pitävät vaatimusta kahden lääkärin lausunnosta vanhentuneena.

Keskustalaisille annetaan vapaat kädet

Keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmissä asiaan ei oteta kantaa.

Keskustan ryhmänjohtajan Antti Kurvisen mukaan eduskuntaryhmä ei todennäköisesti tule tekemään ryhmäpäätöstä asiaan liittyen, vaan aborttilainsäädännön kaltaisissa omantunnon kysymyksissä edustajille annetaan vapaat kädet.

– Keskustalla on sata vuotta vanha perinne, että niin sanotuissa omantunnonkysymyksissä annamme jokaisen edustajan muodostaa oman kantansa, Kurvinen sanoo.

Keskustanaiset ovat mukana aborttilain päivitystä tavoittelevassa OmaTahto2020-kampanjassa. Myös keskustan puoluehallitus esittää marraskuussa puoluevaltuustolle sen tukemista.

Toisaalta esimerkiksi oululainen kansanedustaja Pekka Aittakumpu vastustaa aborttilain muuttamista ja vetoaa tiedotteella puolueen kansanedustajiin, jotta se ei muutosta hyväksyisi.

– Naisten oikeudet ja tasa-arvo ovat tärkeitä, mutta kuka puolustaa syntymättömän lapsen ihmisoikeuksia ja hänen tasa-arvoista oikeuttaan elämään, Aittakumpu kysyy tiedotteessa.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio ilmoittaa, että ryhmä ei ole vielä muodostanut kantaa aloitteeseen.

– Ennen kannan muodostusta on hyvä kuulla asiantuntijoita ja käydä myös eettistä pohdiskelua, Tavio viestittää.

Kristillisdemokraattien Räsänen huolissaan harkinta-ajan lyhenemisestä

Ainoana eduskuntapuolueena kristillisdemokraatit ilmoittaa vastustavansa kansalaisaloitetta.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan raskaana olevan naisen itsemääräämisoikeuden lisäksi huomioon pitää ottaa myös syntymättömän lapsen oikeudet.

Jos laista poistuu vaatimus kahden lääkärin päätöksestä, samalla harkintaan käytetty aika lyhentyisi.

– Menetettäisiin mahdollisuus käydä läpi sosiaalisia ongelmia, jotka ovat johtamassa aborttiin, jos mitään perusteluja ei tarvittaisi. Myös lääkärin kannalta olisi ongelma, että hänestä tulisi pelkkä abortin suorittaja ilman mahdollisuutta tarjota vaihtoehtoja, sanoo Räsänen.

Räsäsen mukaan huoli siitä, että nykyinen malli vie tarpeettomasti kahden lääkärin resursseja, ei ole perusteltu. Päinvastoin lääkärikohtaamisiin tulisi ohjata enemmän resursseja ja tapaamisissa tarjota abortille vaihtoehtoja, esimerkiksi adoptiota.

– Suomi tarvitsee vauvoja. Kaikki vauvat ovat arvokkaita ja tervetulleita ja mielestäni tämä ei saa olla kysymys siitä, onko lääkärillä aikaa vai ei.

Aborttilain muutosta vaativa kansalaisaloite keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta alle kuukaudessa. Kansalaisaloitteen puolesta kampanjoivat muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Suomen kätilöliitto, Suomen gynekologiyhdistys, Väestöliitto ja Naisasialiitto Unioni.

Lisää aiheesta: