Hyppää sisältöön
Raahen kävelykatuRaahen kävelykatuPoliisi raahessaPoliisi RaahessaPoliisi Raahen torillaNuori istuu autossaNuori istuu autossaNuorisotalo ja nuoriNuorisotalolla biljardia

Levoton syksy

Nuoret ovat nujakoineet tänä syksynä Raahessa rajusti. Matkasimme kaupunkiin kysymään, miksi.

Reilun 70 kilometrin päässä Oulusta etelään sijaitsee Raahen kaupunki, jossa asuu noin 25 000 ihmistä.

Paikka tunnetaan erityisesti terästehtaastaan ja idyllisestä puutaloalueestaan. Tänä syksynä kaupunki on kuitenkin ollut esillä aivan muiden asioiden takia.

Poliisin mukaan Raahessa on ilmennyt parissa kuukaudessa poikkeuksellisen paljon nuorten välistä väkivaltaa.

Yksi arki-ilta lokakuun puolivälissä oli erityisen synkkä. Silloin kaupungissa oli kuusi tappelua, jotka johtivat rikosilmoituksiin. Väkivaltaisuuksiin osallistui 14–16-vuotiaita nuoria. Vakavilta seurauksilta ei vältytty.

Tuli luunmurtumia, mustelmia, turvotuksia, lievää aivotärähdystä. Siinä oli lyöntejä ja potkuja päähän.

Harri Hiitola, ylikonstaapeli, Raahe

Kaikkiaan Raahessa on kirjattu syys-lokakuussa 12 rikosilmoitusta alaikäisten tappeluista. Se on tälle kaupungille paljon: viime vuonna samaan aikaan niitä kirjattiin neljä.

Raahen kokoisessa kaupungissa voi mennä useampia kuukausia, ettei tule yhtään alle 18-vuotiaiden tekemiä pahoinpitelyitä.

Harri Hiitola, ylikonstaapeli, Raahe

Poliisilla ei ole varmaa tietoa siitä, miksi tapauksia on ollut aiempaa enemmän. Ainakin osin kyse on ollut koston kierteestä: väkivallan kohteeksi ensin joutuneet ovat kostaneet kohtelunsa pahoinpitelijöilleen.

Ongelmien ratkaisu nyrkeillä alkaa helposti myös silloin, kun kaveriporukoihin osuu nuoria, jotka saavat muita mukaansa. Nuoret hakevat kaveripiirissään arvostusta väärällä tavalla.

Harri Hiitola, ylikonstaapeli, Raahe

Tapaukset ovat herättäneet hämmennystä paikallisten keskuudessa. 17-vuotiaalle Reetta Salmelalle ja 19-vuotiaalle Valtteri Martinille oman kotikaupungin väkivaltaisuudet olivat iso yllätys.

Yksittäisiä pahoinpitelyjä tapahtuu varmasti jokaisessa paikassa. Se, että niitä on ollut täällä näin monta, yllätti ja järkytti.

Valtteri Martin

Näistä tapauksista on puhuttu kaveripiirissämme jonkin verran, eikä niitä ole kukaan hyväksynyt.

Reetta Salmela

Osaa Raahen nuorisotappeluista kuvattiin vierestä, ja videoita jaettiin sosiaalisessa mediassa. Reetta Salmela törmäsi yhteen niistä Snapchatissa.

Ei se mitään kivaa katseltavaa ollut.

Reetta Salmela

Tappeluita ja niiden kuvaamista on ilmennyt myös muualla maassa, esimerkiksi Itä-Uudellamaalla. Ilmiö ei ole Suomessa uusi, mutta Salmelasta ja Martinista tuntuu, että se on yleistynyt.

Kun olin mopoiässä, sosiaalisessa mediassa oli tämänkaltaisia yksittäisiä videoita. Silloin se ei kuitenkaan ollut näin yleistä.

Valtteri Martin

Lasten ja nuorten levottomuus on poliisin mukaan lisääntynyt Raahen lisäksi tänä syksynä myös esimerkiksi Oulussa. Kouluissa on nujakoitu rajummin. Ala- ja yläkoululaisilta on myös takavarikoitu enemmän teräaseita.

Varmaa syytä tilanteeseen eivät viranomaisetkaan tiedä. Salmela ja Martin miettivät, että esimerkiksi korona on saattanut vaikuttaa monen nuoren mielialaan. Tilannetta ei ole helpottanut, että muun muassa Raahen Cupin kaltaisia nuorisotiloja on jouduttu pitämään kiinni.

Harrastusmahdollisuuksiakin on ollut vähemmän. Se on ollut huono asia.

Reetta Salmela

Nyt kun on päästy taas kouluun ja liikkumaan vapaa-ajallakin enemmän, tunteet ovat ehkä olleet enemmän pinnalla. Se on voinut aiheuttaa erimielisyyksiä.

Valtteri Martin

Sekä Salmela että Martin ajattelevat, että nuorille kaivattaisiin enemmän toimintaa, jossa olisi läsnä myös aikuisia. Se voisi ennaltaehkäistä sitä, etteivät riidat äityisi äärimmilleen.

Syksyn tapahtumista huolimatta Raahe näyttäytyy näille nuorille yhä hyvänä paikkana elää ja olla. He toivovat, että näin kokevat myös muut.

Kyllähän tällaiset tapahtumat muokkaavat Raahesta vähän pelottavaakin kuvaa. Olen kuitenkin asunut täällä koko ikäni, ja tämä on ihan rauhallinen pikkukaupunki.

Valtteri Martin

Tekijät

TekstiKirsi Karppinen
Kuvat ja videotJanne Körkkö