Hyppää sisältöön

Barack Obama puhui Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa: "Demokratiamme ei toimi, jos meidän johtajamme valehtelevat päivittäin"

Puheessaan Obama vuoroin kehui Bidenia ja tämän varapresidenttiehdokasta Kamala Harrisia ja vuoroin arvosteli Trumpin toimintaa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama puhui Joe Bidenin vaalitiliaisuudessa Philadelphiassa. Kuva: BIDEN HARRIS CAMPAIGN / HANDOUT / EPA

Yhdysvaltain ex-presidentti Barack Obama hyppäsi keskiviikkona mukaan entisen varapresidenttinsä ja demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kampanjointiin.

Obama puhui Bidenin kannattajille urheilustadionilla järjestetyssä drive-in-tapahtumassa Philadelphiassa – eikä säästellyt sanojaan istuvan presidentin Donald Trumpin osalta.

– Olen istunut presidentin virkahuoneessa molempien miesten kanssa (Biden ja Trump). En uskonut, että Trump olisi jatkanut minun visiotani, mutta toivoin, että hän ottaisi työnsä vakavasti. Mutta sitä ei tapahtunut. Hän ei ole kykeneväinen siihen, Obama sanoi.

Hän myös viittasi Trumpin menneisyyteen tosi-tv-kasvona.

– Tämä ei ole tosi-tv:tä. Tämä on totta. Ja meidän muiden on elettävä sen kanssa, että hän ei pysty ottamaan työtänsä vakavasti.

Obama sanoi, että presidentti Trump valehtelee niin paljon, että faktantarkastajat eivät meinaa pysyä perässä.

– Demokratiamme ei toimi, jos meidän johtajamme valehtelevat päivittäin ja vain keksivät juttuja. Ja me olemme turtuneet siihen, Obama sanoi.

Veroista ja koronapandemiasta arvostelua

Puheessaan Obama vuoroin kehui Bidenia ja tämän varapresidenttiehdokasta Kamala Harrisia ja vuoroin arvosteli Trumpin toimintaa. Osansa saivat Trumpin hallinnon toiminta koronapandemian suhteen, rikkaiden verohelpotukset sekä Trumpin henkilökohtaiset verotiedot ja viimeisin paljastus presidentin salaisesta pankkitilistä Kiinassa.

– Mitä jos minulla olisi ollut sellainen (salainen pankkitili Kiinassa), kun hain jatkokaudelle. Olisiko Fox News ollut siitä edes hieman kiinnostunut? Se olisi kutsunut minua Peking-Barryksi, Obama vitsaili.

Hän myös arveli maksaneensa 15-vuotiaana jäätelökioskin myyjänä enemmän veroja kuin Trump ensimmäisenä presidenttivuotenaan. Trump maksoi vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja vuonna 2016, jolloin hänet valittiin presidentiksi, kertoí New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) syyskuun lopussa. Ensimmäisenä presidenttivuotenaan hän maksoi toisen vastaavan summan.

Koronapandemiasta Obama totesi, että Trumpin hallinnolle oli jätetty valmiit ohjeet sen suhteen, jos pandemia iskee. Hänen mukaansa pandemia olisi ollut haastava kenelle tahansa presidentille, mutta Trumpin hallinnon suoritus on ollut surkea.

– Jätimme Valkoiseen taloon ohjekirjan sitä varten, jos pandemia iskee. He varmaan laittoivat sen heiluvan pöydän jalan alle. Emme tiedä, missä se on. Trump ei osaa edes pitää huolta itsestään, Obama paalutti.

Biden ei twiittaisi salaliittoteorioita

Obama muisteli 12 vuoden takaisia tapahtumia, jolloin hän valitsi Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaakseen. Hänen mukaansa Biden on säädyllinen ja empaattinen mies, jonka mielestä kaikilla ihmisillä on merkityksensä.

– Hän teki minusta paremman presidentin, Obama sanoi.

Obaman mukaan Biden ja Harris tulisivat presidenttinä ja varapresidenttinä taistelemaan kaikkien yhdysvaltalaisten puolesta, eikä heidän kanssaan tarvitsisi huolehtia joka päivä, että mitä ihmettä he sanovat.

– Teidän ei tarvitse huolehtia siitä, että presidentti uudelleentwiittaisi salaliittoteorioita.

Hän myös huomautti, ettei yhdysvaltalaisten tule hyväksyä presidentin öykkärimäistä käytöstä. Presidentin käytös kun vaikuttaa myös siihen, miten muu maailma katsoo Yhdysvaltoja.

– Hän (Trump) loukkaa niitä, jotka eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä. Uhkaa jopa vankilalla, Obama sanoi.

Obama lisäsi myös, että Biden tai Harris eivät tule koskaan kutsumaan yhdysvaltalaisia sotilaita luusereiksi. The Atlantic (siirryt toiseen palveluun) -aikakauslehti kertoi syyskuun alussa, että Trump kutsui ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita sotilaita "luusereiksi" ja "hölmöiksi".

Obama painotti äänestämisen tärkeyttä

Bidenin kehujen ja Trumpin arvostelujen välissä Obama kehotti kuulijoitaan useaan otteeseen äänestämään. Bidenillä on tukeva johto kyselyiden perusteella.

– En välitä mielipidemittauksista. Emme voi olla omahyväisiä.

Obaman mukanaolon uskotaan tuovan Bidenille lisää äänestäjiä ennen kaikkia nuorten, mustien miesten ja latinojen keskuudesta.

– Olemme nähneet kuinka amerikkalaiset kerääntyvät kaduille vastustamaan rasismia. Yhdysvallat on hyvä ja asiallinen paikka elää. Joskus sitä on vaan vaikea muistaa. Haluan, että uskotte siihen, että Joe ja Kamala voivat johtaa meidät parempaan tulevaisuuteen. Emme voi vain kuvitella parempaa tulevaisuutta, meidän tulee taistella sen puolesta. Meidän tulee äänestää eikä jättää mitään arvailujen varaan, Obama sanoi.

Obaman poistuessa lavalta taustalla alkoi soida Bruce Springsteenin laulu nimeltä Land of hope and dreams. Sama laulu soi, kun Obama oli lopettanut viimeisen puheensa Yhdysvaltain presidenttinä 17. päivä tammikuuta 2017.

Viimeinen vaaliväittely perjantaiaamuna Suomen aikaa

Bidenin ja Trumpin viimeinen televisioväittely pidetään varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Belmontin yliopistossa Tennesseen Nashvillessä.

Vaaliväittelyssä on voimassa uusi käytäntö, jossa toisen ehdokkaan mikrofoni suljetaan aina toisen ehdokkaan vastausvuoron ajaksi.

Kumpikin ehdokas saa aina kaksi minuuttia aikaa vastata kysymykseen, kunnes he siirtyvät avoimeen väittelyyn. Tällä halutaan välttää se, että presidenttiehdokkaat keskeyttävät toisiaan.

Ensimmäistä vaaliväittelyä kritisoitiin kaoottiseksi jatkuvien keskeytyksien vuoksi, joihin etenkin Trumpin katsottiin syyllistyneen.