1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavirusrokotetestiin osallistunut kuoli – nimettömät lähteet uutistoimistoille: ei saanut koronarokotetta

Kyseessä on kaikkiaan ensimmäinen koronavirusrokotetesteihin osallistunut, joka on kuollut kesken kokeen.

Koronarokote
Rokotepullo ja ruisku hansikoiduissa käsissä.
Riippumaton tutkintaryhmä on antanut luvan jatkaa rokotteen testaamista.INA / AOP

Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämän koronavirusrokotteen testiryhmään osallistunut ihminen on kuollut Brasiliassa. Toistaiseksi ei ole vahvistettua tietoa siitä, oliko hän saanut testattavaa rokotetta vai lumelääkettä.

Mediatietojen mukaan rokotetestiin osallistunut oli koronaviruspotilaita hoitanut lääkäri, ja hän kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Oxfordin yliopiston lausunnon mukaan kaikki merkittävät lääketieteelliset vaaratilanteet tutkii riippumaton tutkintaryhmä, ja rokotetutkimus on todettu edelleen turvalliseksi. Myös Brasilian viranomaisten mukaan rokotetestejä voidaan jatkaa.

Uutistoimisto Bloombergin lähteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) testissä kuollut ei ollut saanut koronarokotetta. Lähde kertoi asiasta nimettömänä, koska tiedot testiryhmien osallistujista eivät ole julkisia.

Myös uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan testit olisi keskeytetty, jos kuollut koehenkilö olisi saanut testattavaa koronarokotetta. Tämä viittaa Reutersin mukaan siihen, että hän oli osa tutkimuksen vertailuryhmää, jolle on annettu aivokalvontulehdusta ehkäisevää rokotetta.

Kyseessä on joka tapauksessa kaikkiaan ensimmäinen koronavirusrokotetesteihin osallistunut, joka on kuollut kesken kokeen.

Brasilialaislehti Globon mukaan lääkäri oli hoitanut maaliskuusta lähtien koronavirukseen sairastuneita tehohoito-osastolla kahdessa eri sairaalassa Rio de Janeirossa.

Brasiliassa rokotteen viimeisen eli kolmannen vaiheen kokeeseen osallistuu 8 000 ihmistä. Maailmanlaajuisesti siihen osallistuu 20 000 ihmistä. Kokeeseen osallistuvien on oltava lääkäreitä, sairaanhoitajia tai muita terveydenhoitoalalla työskenteleviä, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä koronaviruksen kanssa.

Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan rokotetesti oli syyskuussa hetken keskeytettynä, kun Britanniassa testiin osallistunut koehenkilö sairastui selittämättömästi. Rokotetestiä jatkettiin pian, kun varmistui, ettei sairastuminen johtunut rokotteen sivuvaikutuksista.

Uutista on päivitetty klo 7.32: Lisätty tietoja rokotetestauksen jatkamisesta sekä uutistoimisto Reutersin tiedot tutkimuksen vertailuryhmästä. Lisätty myös klo 8.45 uutistoimisto Bloombergin tieto.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi