Kokkolan Suntissa kalastettu taimenia luvatta – Kalatalousasiantuntija: "Siitä voi rapsahtaa yli 3 000 euron maksu"

Meritaimenet ovat nousseet kaupunginsalmeen todennäköisesti kutemaan.

Kokkolan Suntiin rakennettiin pohjapato ja kalaportaat viime vuonna. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolassa kaupunginsalmi Suntin kalaportaissa on kalastettu luvatta taimenia. Luvattomasta toiminnasta on raportoitu alueen kalatalousasiantuntijalle.

– Kaloja on yritetty nostaa haavilla, uistimella ja käsinkin. Taimenten kalastaminen on kuitenkin tällä hetkellä kielletty, ja siitä voi rapsahtaa yli 3 200 euron maksu, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju.

Taimen on rauhoitettu puroissa ja joissa kutuaikana eli syyskuun alusta marraskuun lopulle.

– Osa on varmaan lähtenyt kalastamaan tietämättömyyttään, mutta jokaisen vastuulla on selvittää mitä ja missä saa kalastaa, huomauttaa Ojaharju.

Meritaimenet ovat nousseet kalaportaisiin todennäköisesti kutemaan, mikä on houkutellut ihmisiä kokeilemaan kalaonneaan.

Kaloja on yritetty nostaa haavilla, uistimella ja käsinkin.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju.

Meritaimen luokitellaan erittäin uhanalaiseksi ja niiden kutupaikat ovat käyneet vähiin muun muassa jokien patoamisen takia.

Suntissa on Ojaharjun mukaan nähty enimmäkseen rasvaevättömiä eli istutettuja kaloja, mutta myös jonkin verran rasvaevällisiä eli luonnonkaloja.

– Eivät kalat Suntissa välttämättä pysty lisääntymään huonon vedenlaadun takia. Mutta jos emokalakantaa verotetaan, vähentää se taimenten määrää entisestään.

Kokkolassa kaupunginsalmi Suntissa tehtiin mittava kunnostusurakka viime vuonna. Silloin rakennettiin pohjapato sekä myös kalaportaat ja niissä bongattiin kaloja jo viime vuonna.

Lue myös: