1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinna tehostaa lastensuojelun toimintaa – asiaa linjattu yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa

Aluehallintovirasto on suunnitellut Hämeenlinnan lastensuojelun ottamista erityisvalvontaan. Valvontatoimenpiteisiin ei ole ryhdytty, koska kaupunki on ollut aloitteellinen paikkaamaan havaittuja puutteita.

Lastensuojelu
lapsi keinuu, synkkä varjo
Valvontatoimenpiteisiin ei ole ryhdytty, koska Hämeenlinna on ollut aloitteellinen paikkaamaan lastensuojelussa havaittuja puutteita.Paulus Markkula / Yle

Monissa kaupungeissa ja kunnissa painitaan lastensuojeluun liittyvien asioiden kanssa. Näin on myös Hämeenlinnassa, missä sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli keskiviikkona kaupungin lastensuojelun oikeusturvaan liittyviä toimintamalleja.

Lautakunta hyväksyi seitsemän kohtaa sisältäneen prosessikuvauksen, jonka myötä lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvan tulisi parantua.

Jatkossa kaupunki myös edellyttää raportointia aluehallintoviraston päätöksistä ja lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvaprosessien parannustoimista kolmannesvuosittain.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on suunnitellut Hämeenlinnan lastensuojelun ottamista valvontaansa lastensuojelun ongelmien vuoksi.

Valvontatoimenpiteisiin ei kuitenkaan ole ryhdytty, koska Hämeenlinna on ollut aloitteellinen paikkaamaan lastensuojelussa havaittuja puutteita. Avin suunnitelmista kertoi ensin Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (vain tilaajille).

Hämeen Sanomien mukaan aluehallintoviranomainen on antanut Hämeenlinnan lastensuojelulle huomautuksia muun muassa toimivallan väärinkäyttämisestä yhteydenpidon rajoittamisessa. Lisäksi avi on moittinut lastensuojelua myös aiheettomasta viivyttelystä asiakirjojen luovutuksessa, kertoo Hämeen Sanomat.

Hämeenlinnan kaupungin edustajat kutsuivat kokouksen koolle

Hämeenlinnan kaupungin edustajat ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto kokoustivat lastensuojelun tiimoilta tiistaina 20. lokakuuta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa kertoo Ylelle lähettämässään sähköpostissa, että Hämeenlinna halusi keskustella lastensuojelun asiakkaiden oikeusturvan prosesseista ja avi:n tekemistä havainnoista niiden suhteen.

Lisäksi Hämeenlinna halusi keskustella lastensuojelun kehittämisprosesseista ja lastensuojelun palvelutarpeen lakisääteisten käsittelyaikojen toteutumisesta.

Asiakkaan oikeusturvaa koskevassa keskustelussa korostui Husan mukaan asiakkaiden perusoikeudet ja viranomaisten toimivaltaa koskevat kysymykset. Esimerkiksi yhteydenpidon rajoittamista koskevien päätösten tekeminen on ollut haasteena valvonnassa usein muissakin kunnissa.

– Aluehallintovirasto ohjasi, että asiakkaan ollessa vähääkään eri mieltä sijaishuoltoon sijoitetun lapsen oikeudesta yhteydenpitoon vanhempansa tai läheisensä kanssa, tulee aina tehdä valituskelpoinen päätös. Näin on toimittava, vaikka asiakas ensin suostuisikin sopimukseen, mutta hän myöhemmin muuttaa mielensä, kertoo Husa sähköpostiviestissään.

Lastensuojelun kehittämisestä keskusteltiin Hämeenlinnan pyynnöstä, vaikka aluehallintovirastossa ei ole ollut asiaa koskevia kanteluratkaisuja. Keskusteluissa todettiin muun muassa, että lastensuojelun asiakkailla on oltava nimetty sosiaalityöntekijä, joka vastaa hänen asioistaan.

Lastensuojelun käsittelyaikoihin liittyen avi totesi keskusteluissa, että lastensuojelulaissa määritellyt käsittelyajat tulee toteutua. Viime kädessä arviointi lastensuojeluasiakkuuden tarpeesta tulee tehdä käytettävissä olevilla tiedoilla. Aluehallintovirasto korosti perustelujen ja dokumentaation merkitystä.

Lue seuraavaksi