1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kokoontumisrajoitukset pysyvät Itä-Suomessa ennallaan

Yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa, kun turvaväleistä ja hygieniasta huolehditaan.

koronavirus
Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä valkoinen hengityssuojain
Aluehallintovirasto on päättänyt marraskuussa voimassa olevista koronarajoituksista. Kuvituskuva.Retu Liikanen / Yle

Kokoontumisrajoitukset pysyvät Itä-Suomessa ennallaan marraskuussa. Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt tartuntatautilain mukaisen rajoituspäätöksen, joka koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi edelleen järjestää yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Edellytyksenä on, että niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta.

Ohjeen mukaan osallistujille tai seurueille on oltava mahdollisuus 1–2 metrin turvavälin pitämiseen. Jonotustilanteissa ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Järjestäjän on myös ohjeistettava osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Rajoituspäätös on voimassa marraskuun ajan. Tilannetta arvioidaan uudelleen, jos tilanne muuttuu.

– Rajoituspäätösten tulee olla koronaviruksen leviämisen estämiseksi välttämättömiä tartuntatautilain perusteella. Ei käy, että rajoitukset ovat vaan hyödyllisiä tai tarpeellisia, koska ne kajoavat ihmisten perusoikeuksiin. Rajoituksilla on haittavaikutuksia myös elinkeinoelämälle, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Aluehallintoviraston mukaan Itä-Suomen tämän hetkisessä rauhallisessa epidemiatilanteessa ei voi pitää välttämättömänä, että marraskuulle olisi annettu voimakkaampia rajoituksia.

Itä-Suomessa koronavirukselle joukkoaltistumisia ja taudin ryvästymiä on tähän mennessä todettu erityisesti Mikkelin kantakaupungissa, Kuopiossa, Lieksassa ja Joensuussa.

Itä-Suomen aluehallintovirastoon on tullut syksyn aikana joitakin yhteydenottoja eri yleisötilaisuuksissa mahdollisesti havaituista puutteista tai rikkeistä.

– Yllättävän vähän on tullut ilmoituksia siitä, että turvaohjeita ei olisi tapahtumissa noudatettu. Yhteydenotot ovat koskeneet turvavälien pitämistä tai ahtautta. Tapahtumajärjestäjät ovat kyllä varsin huolellisesti miettineet miten osallistujan turvallisuus voidaan varmistaa, sanoo ylijohtaja Soile Lahti.

Uutista täydennetty 22.10 klo 13.58 Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Soile Lahden kommenteilla.

Lue seuraavaksi