1. yle.fi
  2. Uutiset

Thaimaan hallinto luopuu poikkeustilasta – protestiliike uhannut yhä suuremmilla marsseilla, ellei pääministeri eroa

Thaimaa
Kypäräpäisiä mielenosoittajia kolme sormea pystyssä
Mielenosoittajat nostivat kätensä protestiliikkeen omaksumaan yhteiseen tervehdykseen keskiviikkona Bangkokissa.Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa luovutaan viikon jatkuneesta poikkeustilasta. Thaimaan hallinnon virallisessa lehdessä julkaistun ilmoituksen mukaan kokoontumis- ja sananvapautta tiukasti suitsinut poikkeustila päättyi torstaiaamuna Suomen aikaa.

Thaimaassa jo kuukausia jatkuneet hallituksen vastaiset protestit kiihtyivät uudelle tasolle viime viikolla. Etupäässä nuorten ja opiskelijoiden johtama protestiliike vaatii paitsi hallituksen eroa, myös Thaimassa perinteisesti vaalitun monarkian uudistamista.

Lue myös: Korona hiljensi Thaimaan turistirannat ja romahdutti talouden – pandemia lietsoo luksuselämää viettävän kuningasperheen vastaisia protesteja

Thaimaan kuningashuoneen arvostelu on kielletty ankarasti laissa, ja siitä voi seurata jopa 15 vuoden vankeustuomio. Viime viikolla mielenosoittajat protestoivat avoimesti kuningasperheen autosaattueen kulkiessa ohi.

Sen jälkeen hallinto asetti poikkeustilan, joka käytännössä kielsi joukkokokoontumiset sekä sellaisen viestinnän, jonka voitiin katsoa uhkaavan kansallista turvallisuutta.

Määräys kuitenkin vain kiihdytti protesteja, ja kymmenettuhannet ihmiset ovat päivittäin marssineet maan pääkaupungin Bangkokin kaduilla vaatien pääministeri Prayuth Chan-ochan eroa.

Pääministeri: En voi johtaa maata mielenosoittajien vaatimusten mukaan

Hallinnon torstaisen lausunnon mukaan poikkeustilaa vaatineet jännitteet ovat lieventyneet. Protestiliike tosin on uhannut järjestää yhä suurempia marsseja, ellei pääministeri eroa viimeistään viikonloppuna.

Pääministeri sanoi keskiviikkona, että erimielisyydet on ratkottava parlamentissa eikä kaduilla.

– Voin kuunnella ja ottaa huomioon mielenosoittajien vaatimuksia, mutta en voi johtaa maata niiden mukaan. Kunnioittakaamme lakia ja parlamentaarista demokratiaa, ja antakaamme parlamenttiedustajien tuoda mielipiteemme esiin, Prayuth sanoi.

Thaimaan hallituksella on selkeä enemmistö parlamentissa, jonka ylähuoneen nimittää kokonaisuudessaan maan armeija. Pääministeri Prayuth nousi valtaan vuoden 2014 sotilasvallankaappauksessa ja nimitettiin uudelleen pääministeriksi viime vuoden vaalien jälkeen.

Lue myös:

Thaimaa lakkauttaa hallintoa kritisoivan tv-kanavan – parlamentti kokoontuu erityisistuntoon ensi viikolla

Thaimaan kaduilla jälleen tuhansia mielenosoittajia

Thaimaan poliisi ampui mielenosoittajia vesitykeillä – "Voimankäyttö vain lisää mielenosoittajien määrää"

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi