1. yle.fi
  2. Uutiset

Taikuri ja taikuusskeptikko James Randi kuollut

Randi lupasi miljoonan dollarin palkkion uskottavasti todistetusta yliluonnollisesta ilmiöstä.

James Randi
Kuvassa on taikuri James Randi.
Taiteilijanimellä “The Amazing Randi” eli Ihmeellinen Randi tunnettu taikuri oli kuollessaan 92-vuotias. Arkistokuva maaliskuulta 2015.Derek Storm / AOP

Yhdysvaltalainen taikuri James Randi on kuollut, kertovat yhdysvaltalaisviestimet, muun muassa The Washington Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Taikurina esiintymisen lisäksi Randi tunnettiin skeptikkona, joka pyrki osoittamaan paranormaaleina pidettyjä ilmiöitä huijauksiksi.

Taiteilijanimellä “The Amazing Randi” eli Ihmeellinen Randi tunnettu taikuri oli kuollessaan 92-vuotias. Hänen kuolinsyystään ei ole tietoa, mutta Washington Postin mukaan häntä oli viime vuosina hoidettu syövän ja sydänvaivojen takia.

Washington Post kirjoittaa muistokirjoituksessaan, että Randi kutsui itseään valehtelijaksi ja huijariksi ja paheksui niitä kollegoitaan, jotka antoivat yleisönsä uskoa, että taikatempuissa olisi kyse jostain yliluonnollisesta.

Randi tunnettiin myös perustamastaan järjestöstä, joka lupasi jopa miljoonan dollarin palkkion sille, joka pystyisi esittämään yliluonnollisen ilmiön yhteisesti sovituissa ja tieteellisesti pätevissä oloissa. Washington Postin mukaan Randi ei ollut joutunut maksamaan penniäkään, vaikka yrittäjiä oli vuosien 1964–2015 välissä toista tuhatta.

Randi syntyi Kanadan Torontossa vuonna 1928, mutta asui vuosikymmeniä Yhdysvalloissa ja sai maan kansalaisuuden 1980-luvulla.

Randi vieraili Suomessa muun muassa Rajatiedon messuilla vuonna 1989 ja testasi suomalaisen taikavarvun. Tästä linkistä voit katsoa A-studion raportin vierailusta Ylen Elävässä arkistossa.

Randi kävi Suomessa myös vuonna 2015, silloin häntä haastateltiin YleX-kanavan Etusivu-ohjelmaan.

James Randia haastateltiin YleX-kanavan Etusivu-ohjelmassa huhtikuussa 2015

Lue lisää:

Uskomaton James Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Uri Gellerin paljastanut James Randi: Ihmisillä on tarve uskoa yliluonnolliseen

Lue seuraavaksi