1. yle.fi
  2. Uutiset

Janakkalassa kunnanhallitus haluaa säilyttää kirjastoauton – toistaiseksi

Ensi vuodelle esitetty talousarvio on 300 000 euroa alijäämäinen.

Janakkala
Kartta Janakkalan sijainnista.
Ilkka Kemppinen / Yle

Janakkalassa kunnanhallitus esittää ensi vuoden talousarviossa, että kirjastoauton toiminta saa jatkua toistaiseksi. Vielä syyskuussa kunnan sivistyslautakunta esitti omassa talousarviossaan, että kirjastoautotoiminnasta luovutaan tämän vuoden lopussa.

Vaikka korona onkin omalta osaltaan heikentänyt Janakkalan taloutta, esittää kunnanhallitus valtuustolle tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien säilyttämistä ennallaan. Kunnan talousarviossa esitetään, että Janakkalan tuloveroprosentti on ensi vuonna 21.

Talousarvio on laadittu siten, että vasta vuodelle 2023 tuloveroon esitetään 0,5 prosenttiyksikön korotusta.

Ensi vuodelle esitetty talousarvio on 300 000 euroa alijäämäinen. Janakkala tavoittelee, että vuonna 2024 tilikauden tulos olisi kaksi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Uusia toimia ja palveluverkkoselvitys

Kunnanhallitus esittää ensi vuodelle kolmea uutta lähihoitajan tointa sekä työllisyyden kuntakokeiluun liittyen myös omavalmentajan vakanssia. Ensi vuodelle esitetään uusina myös kahden laitoshuoltajan, yhden kokin sekä kahden palveluohjaajan vakansseja. Myös perhe- ja sosiaalipalveluihin esitetään sosiaalityöntekijän palkkaamista lastensuojelun jälkihuoltoon.

Lisäksi vuodelle 2022 esitetään fysioterapeutin palkkaamista. Tällä pyritään edistämään muun muassa ikääntyneiden toimintakykyä.

Taloussuunnitelmakaudelle 2021–2024 kunnanhallitus esittää kaikkiaan 17 uutta vakanssia. Syynä on pääosin hoitajamitoituksen lakisääteinen kiristyminen.

Kunnanvaltuustolle esitetään myös, että varhaiskasvatuksessa käynnistetään ensi vuonna pidemmän aikavälin palveluverkkoselvitys. Lasten määrän vähentyessä on syytä pohtia päiväkotien tulevaisuutta.

Janakkalan kunnanhallitus käsitteli talousarviota tällä viikolla. Valtuuston käsittelyssä asia on marraskuun 16. päivänä.

Lue seuraavaksi