Hyppää sisältöön
Kaatuneita maalipurkkeja ja maahan roiskunutta maalia kierrätyspisteellä.Henkilö laittaa tyhjiä maitopurkkeja kartonginkeräykseen.Kierrätyspisteelle jätetty työtuoli.henkilökuvayleiskuvaKierrätyspisteelle jätetty sotkuinen kasa pahvilaatikoita.Metallisia pannuja kierrätyspisteen päälle jätettynä.henkilökuvayleiskuva

Kierrätyspisteiden sottapytyt

Keräyspisteille jätetään tavaraa, joka kuuluisi kuskata muualle.

Nämä maalipöntöt oli kumottu ja hylätty keräyspisteeseen pääkaupunkiseudulla tänä syksynä.

Kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia voi jättää yli 1850 Rinki-ekopisteeseen kautta Suomen. Isoon osaan voi myös tuoda muovia, lehtiä ja mainoksia sekä vaatteita.

Valitettavasti pieni osa tuojista sottaa paikkoja ja jättää pisteeseeen kuulumatonta tavaraa, mm. huonekaluja, rakennusjätettä, sähkö- ja elektroniikkaromua, kaikkea mahdollista.

"Ikävin kokemukseni on ollut pisteelle jätetty eläimen raato, lammas. Se tapahtui Pirkanmaalla noin vuosi sitten."

Pertti Tammivuori, johtaja, Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy

Keräyspisteiden sottaisuus onkin päivittäinen ongelma ja pisteitä siivotaan säännöllisesti. Pääsääntöisesti keräysasemat ovat kuitenkin siistissä kunnossa.

"Ihan oikeasti haluaisin kiittää ihmisiä siitä, miten hyvin he käyttävät keräyspisteitä. Saatu materiaali on todella hyvää ja väärinkäytöksiä on hyvin vähän.

Pertti Tammivuori, johtaja, Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy

Kierrätyspisteille tuodun kartongin, lasin, metallin ja muovin määrä on kasvanut vuosia peräkkäin. Tänä vuonna nousua kertyy 15-16 prosenttia ja kokonaismäärä nousee noin 58 miljoonaan kiloon.

Kartongin määrä nousee tänä vuonna 20 prosenttia viime vuodesta.

Jos keräysastia on täysi, tuomiset kannattaa viedä toiselle pisteelle tai tulla uudestaan eri päivänä.

Muovikeräyksen kasvu maltillistuu tänä vuonna aiemmasta.

Kodin pienmetalleja kertyy pisteisiin tänä vuonna noin 8 miljoonaa kiloa.

Keräysaukosta mahtumaton tavara kuuluu toimittaa pienjäteasemalle (esim. Sorttiin), eikä jättää lojumaan astian päälle. 

Kirkkaalla lasilla on nyt selvästi kovempi kysyntä uusiokäyttöön kuin värillisellä.

Kuluttajat lähettävät keräyspisteiden toiminnasta tuhansia palautteita kuukaudessa. Tavallisesti ilmoitetaan, että säiliö on täynnä tai piste tarvitsee siivousta tai pyydetään ohjeita lajitteluun.

Keräyspaperin määrä on vähentynyt jo pitkään ja jatkuu. Silti paperia kertyy eniten keräysjakeista.

Lukuisat toimijat keräävät vaatetta, eikä kokonaismäärästä ole tietoa. UFF kuuluu isoihin. Fida keräsi viime vuonna 1,6 miljoonaa kiloa.

Keräysmateriaalia kuljetetaan jatkojalostettavaksi lukuisin paikkoihin. Hyödyntämisprosentti on Suomessa korkea, esimerkiksi paperissa 85 prosenttia.

Rinki-Ekopisteiden määrä voi lähes puolittua lähivuosina noin tuhanteen nykyisestä 1850:stä. Syynä on valmisteltava jätelainsäädännön uudistus, joka laajentaa keräilyä kiinteistöiltä huomattavasti. Yleisten pisteiden tarve siis vähenee.

Tekijät

TekstiPekka Pantsu
Kuvat:Esa Syväkuru, Pekka Pantsu
Grafiikka:Samuli Huttunen