Hyppää sisältöön

Keski-Suomen TE-toimisto: Jämsän Kaipolan paperitehtaan sulkeminen heijastuu alihankintayrityksiin pelättyä vähemmän

Keski-Suomen TE-toimisto on selvittänyt Kaipolan paperitehtaaseen liittyvien alihankitayritysten tilannetta. 

UPM sulkee Kaipolan paperitehtaan joulukuun puoliväliin mennessä. Arkistokuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kaipolan tehtaan sulkemisen vaikutukset alihankintayrityksiin ovat tämän hetkisten tietojen valossa odotettua vähäisempiä, arvioi Keski-Suomen TE-toimisto.

UPM sulkee Kaipolan paperitehtaan joulukuun puoliväliin mennessä. Yhtiö irtisanoo noin 400 työntekijää.

Kun UPM:n ilmoitti tehtaan sulkuaikeesta elokuussa, niin arvioitiin, että tehtaan sulkeminen heijastuu ainakin 1500 työpaikkaan.

Keski-Suomen TE-toimisto on koonnut yhdessä UPM:n ja Jämsän kaupungin kanssa listan mahdollisista alihankintayrityksistä, joihin Kaipolan tehtaan sulkeminen saattaa välillisesti vaikuttaa.

Keski-Suomen ja Pirkanmaan TE-toimistojen yritysasiantuntijat ovat selvittäneet yritysten kanssa niiden nykytilannetta.

– Olemme tavoittaneet tähän mennessä noin neljäsosan listatuista yrityksistä. Vaikuttaa siltä, ettei UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisella ole niin mittavia negatiivisia vaikutuksia alihankintayrityksiin kuin on etukäteen pelätty, kertoo Keski-Suomen TE-toimiston tiedotteessa toimiston yritysasiantuntija Caius Forsberg

Moni yritys kertoo, että on joutunut jo aiemmin etsimään uusia suuntia, kun paperiteollisuuden alihankintakysyntä on vähentynyt.

Forsbergin mukaan useiden alihankintayritysten liikevaihdosta pienempi osuus on nyt sidoksissa Kaipolan paperitehtaaseen kuin kymmenen vuotta sitten.

– Monilla yrityksillä on halua investoida, mutta yrittäjät ovat vielä odottavalla kannalla asian suhteen. Myös muita tulevia tarpeita, kuten rekrytointitarpeita ja osaamiseen kehittämisen tarpeita, on tunnistettu yhdessä yritysten kanssa.

TE-toimisto jatkaa alihankintayritysten tilanteen kartoitusta.

– Meillä ei välttämättä ole tiedossa kaikki yritykset, joihin tehtaan sulkeminen vaikuttaa. Autamme yrityksiä rekrytoinnin, koulutuksen kuin investoinninkin kysymyksissä yhdessä kumppaniemme kanssa, Forsberg sanoo.

Lue lisää:

.
.