1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronanyrkki laati suositusehdotuksen aikuisten sisäharrastuksiin – sisältää neljä kriteeriä toiminnan jatkamiseen

Koronaennuste ensi viikolle on aiempaa rauhallisempi, vaikka Rengon kotihoidon työntekijällä on todettu koronatartunta.

koronavirus
Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Kanta-Hämeessä on aiempaa enemmän epäselviä COVID-19-tartuntaketjuja.Silja Viitala / Yle

Kanta-Hämeen koronanyrkki on valmistellut suositusehdotuksen aikuisten sisäharrastuksista kiihtymisvaiheeseen.

Jos iltapäivällä kokoontuva maakunnan pandemiaryhmä päättää antaa suosituksen, siitä tiedotetaan huomenna tarkemmin. Suositus tulisi kuitenkin voimaan ensi viikolla, ei vielä viikonloppuna.

Suositus koskisi koko maakuntaa. Ennakkotietojen mukaan suosituksessa käsitellään, millä edellytyksin toimintaa voi jatkaa. Tällöin harkittavia asioita ovat ryhmäkoko, voidaanko turvavälit säilyttää, onko kyseessä kontaktilaji ja voiko maskia käyttää.

Ennakkotietojen mukaan maakunnassa aiotaan esittää myös etätyösuosituksen jatkamista loppuvuodeksi.

Toisen asteen opetuksen tilannetta pohditaan ensi viikolla.

Tartuntaketjuja jää epäselviksi

COVID-19-tartunnan saaneita on maakunnassa todettu nyt yhteensä 271. Keskiviikon aikana uusia tartuntoja todettiin kolme, kaikki Hämeenlinnan seudulla. Näistä kahdella on selvä tartunnanlähde ja yksi on epäselvä.

Yksi keskiviikon tartunnoista on Hämeenlinnan kaupungin Rengon kotihoidon työntekijällä. Hän on kotieristyksessä. Lisäksi yhteensä 19 kotihoidon asiakasta ja viisi työntekijää on asetettu kotikaranteeniin. Altistukset ovat tapahtuneet 16.-19. lokakuuta.

Kanta-Hämeessä on aiempaa enemmän epäselviä tartuntaketjuja, tällaisia on nyt jo neljännes uusista tartunnoista. Elokuussa epäselviä tartuntaketjuja ei ollut yhtään ja syyskuussa alle 10 prosenttia, lokakuun alussa 15 prosenttia.

Nyt enää neljännes uusien tartuntojen saajista on valmiiksi karanteenissa eli saa esimerkiksi tartunnan perheenjäseneltään.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa teho-osastolla ei ole yhtään koronapotilasta, osastohoidossa on viisi potilasta.

– Ennuste on rauhallisempi kuin edellisellä viikolla, koska suuria ryppäitä ei ole todentunut Ilveskodista tai kotihoidosta eli valmiuden nosto ei ole näköpiirissä seuraavan kahden viikon sisällä, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

6A-osastolle otetaan vain koronapotilaita

Keskiviikkona pikatesteillä otetut Kanta-Hämeen keskussairaalan osasto 6A:n henkilökunnan ja potilaiden näytteet ovat kaikki tähän mennessä olleet negatiivisia, mutta näytteitä on vielä ottamatta ja vastaamatta.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että osaston hoitajalla on todettu COVID-19-tartunta. Osastolla on muutamia oireilevia hoitajia, kertoo Sally Järvelä.

Sisätautien ja keuhkotautipotilaiden osasto 6A:lle otetaan sisään nyt vain COVID-19-positiivisia, mutta ei muita potilaita.

Osastolla on tähänkin mennessä hoidettu koronapotilaita. Se on iso, yli 30 potilaspaikan osasto. Koronapotilaat ovat pääsääntöisesti yhden hengen huoneissa. Henkilöstö ei siirry osastolta työhön muille osastoille, ja henkilökunta käyttää suojavarusteita.

– Tämä tartunta ei sekoita toimintaa kovinkaan laajasti, mutta ikävä tapahtuma muutoin, kertoo Järvelä.

Maakunta on vielä epidemian kiihtymisvaiheessa, ja tilanne on parempi kuin viikko sitten. Sally Järvelän mukaan taustalla on muun muassa kokoontumisten ja ravintoloiden aukiolojen rajoittaminen sekä maskien käytön kasvu.

Lue myös:

STM ja THL: Koronavirustartuntojen määrän kasvu tasaantunut – monet uusista tartunnoista yksityisissä juhlissa ja illanvietoissa

Lue seuraavaksi