Maailmankuulu luonnontieteilijä David Attenborough näyttää uudessa dokumentissaan miten maapallon luonto on huvennut hänen elinaikanaan – "Olemme ajamassa luonnon rappiotilaan"

Elokuvan ohjaaja sanoo Ylen haastattelussa, että halusi näyttää dokumentissa vision kestävästä tulevaisuudesta, joka on parempi paikka meille kaikille.

David Attenborough Masai Maran luonnonsuojelualueella Keniassa A Life On Our Planet -elokuvan kuvauksissa tänä vuonna. Kuva: AOP

Sir David Attenborough’n luontodokumentit ovat käsite.

Attenborough on vieraillut maapallon jokaisella mantereella ja tutkinut planeettamme villeimmät kolkat.

Hän on luonut vuosikymmenien aikana huikaisevia näkymiä luonnosta ja eläimistä olohuoneisiimme lukuisissa BBC:lle tekemissään ja Suomessa Avara luonto -nimellä esitetyissä dokumenteissaan.

David Attenborough pitää sylissään simpanssia Lontoon eläintarhassa vuonna 1987. Kuva: Shutterstock

Nyt 94-vuotias Attenborough on tehnyt toisenlaisen, eräänlaisen loppulausuntonsa, jossa hän palaa sekä merkittäviin hetkiinsä luonnontieteilijänä että järkyttäviin muutoksiin, joita hän on todistanut. Attenborough sanoo dokumenttielokuvan ja tänään suomeksi julkaistun kirjan olevan silminnäkijän todistus siitä, mihin maapallomme ja sen luonto on mennyt ja menossa.

– Elämän kirjo maapallolla on ainutlaatuinen ja ihmeellinen asia. Kuitenkin se miten me ihmiset elämme maapallolla, on ajamassa luonnon rappiotilaan. Ihmiskunta on valloittanut maapallon suurin joukoin, Attenborough sanoo elokuvan trailerissa.

A Life on Our Planet - Yksi elämä, yksi planeetta -dokumenttia on kuvattu kansainvälisessä mediassa sydäntäsärkeväksi ja mullistavaksi. Se näyttää miten maapallon luonto on huvennut Attenborough’n elämän aikana.

– Planeettamme on tuhon tiellä. Meidän täytyy oppia elämään sovussa luonnon kanssa, ei sitä vastaan. Ja minä aion näyttää, miten se tapahtuu, Attenborough lupaa trailerissa.

Orankeja uhkaa niiden viimeisten elinalueiden häviäminen Borneossa ja Sumatralla Kaakkois-Aasiassa. Kuvan oranginpoikanen on kuvattu Attenborough'n elokuvan kuvauksissa Borneon saarella tänä vuonna. Kuva: AOP

Attenborough ja elokuvan ohjaaja ja kirjan toinen kirjoittaja Jonnie Hughes käyvät läpi kaikki ihmisen pahimmat vaikutukset maapallolle, kuten eläin- ja kasvilajien populaatioiden romahdukset eli biodiversiteetin kutistumisen, kaloista tyhjenevät valtameret, sademetsien tuhon, muovijätteet merissä, ilmastonmuutoksen.

– Tilanne on pahempi kuin ajattelet. Jos jatkamme samaan malliin, seuraavien 50 vuoden aikana planeettaa kohtaa katastrofaalinen muutos. Kaikki puhuvat ilmastonmuutoksesta, mutta harva puhuu elävän luonnon eli biodiversiteetin menetyksestä. Vaikka tilanne on pahempi kuin luulet, mahdollisuudet korjata se ovat paremmat kuin luulet, Hughes sanoo Ylen haastattelussa.

Tshernobyliä pidetään historian tuhoisimpana ympäristökatastrofina. Valitettavasti se ei ole totta. Kaikkialla maapallolla on tapahtunut päivittäin jotain muuta lähes huomaamatta jo sadan vuoden ajan. Sekin tapahtuu huonon suunnittelun ja inhimillisten erehdysten seurauksena.

David Attenborough

Dokumenttielokuvassa näytetään miten ihmiset ovat hävittäneet villin luonnon osuuden maapallolla 65:stä 35 prosenttiin Attenborough'n elinaikana. Metsien hupeneminen ja luonnon katoaminen ovat yksiä suurimpia syitä ilmastonmuutokseen, dokumentissa sanotaan. Kuva: AOP

Dokumentissa ja kirjassa kerrotaan miten ihminen on valloittanut maailman ja vienyt tilaa villiltä elämältä.

Jos punnitsee kaikki nisäkkäät maapallolla, eli kaiken hiiristä valaisiin, 96 prosenttia on ihmisiä, kotieläimiä ja lemmikkejä. Vain 4 prosenttia nisäkkäiden painosta on villieläimiä.

– Olemme täysin korvanneet villin kesyllä sellaisella volyymilla, että se aiheuttaa sukupuuttoja ja populaatioiden pienentymisiä kaikkialla. Se pienentää biodiversiteettiä, joka on kaiken elollisen perusta. Jos vielä pienennämme biodiversiteettiä, jota ei paljon enää ole pienennettäväksi, maailmasta tulee epävakaampi, Hughes sanoo Ylelle.

Palmuölyviljelmien raivaaminen tuhoaa metsiä ja heikentää lajien elinoloja ja elintilaa Indonesiassa. Palmuöljyä käytetään biodieselin valmistukseen sekä elintarvikkeissa, pesuaineissa ja kosmetiikassa. Kuvan palmuöljyplantaasi sijaitsee koskemattoman sademetsän vieressä Borneon saarella. Kuva: AOP

Valtameristä olemme kalastaneet valtaosan kaloista pois. Olemme niin hyviä kalastuksessa, että vaikka aloitimme teollisen mittaluokan kalastuksen vasta 50-luvulla, olemme nyt jo vieneet 90 prosenttia kaloista.

– Jos revimme maailmasta biodiversiteetin, elämään ylläpitävä koneisto menee rikki. Kaikki, minkä varassa olemme, alkaa luhistua. Ei ole kyse vain planeettamme pelastamisesta, vaan elämämme ja sivilisaatiomme pelastamisesta, Hughes sanoo.

Kyse ei ole yhdestä satunnaisesta onnettomuudesta, vaan vahingollisesta välinpitämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä, joka vaikuttaa kaikkeen mitä teemme.

David Attenborough

Attenborough jättää katsojat kyyneliin

Attenborough’n edellistä hittisarjaa Planet Earth II kritisoitiin siitä, että se oli “todellisuuspakoinen fantasia villistä luonnosta (siirryt toiseen palveluun)”, jollaista ei ihmisen toiminnan vuoksi todellisuudessa enää juuri ole jäljellä. Että vuosikymmenen suosituin luonto-ohjelma antaa miljoonayleisölleen harhaanjohtavan turvallisuudentunteen ja väärän kuvan luonnon tilasta.

Taivaan valloitus -dokumenttisarjassa David Attenborough matkasi yhdessä laulujoutsenten kanssa Loch Lomond -järvellä Skotlannissa.

Nyt julkaistussa tuoreessa elokuvassa ja kirjassa näin ei todellakaan enää ole. Raiskattu luonto näyttää karmealta. Toisaalta terveet ekosysteemit hivelevät silmää ja ovat hyviä niiden asukkaille.

Muutos ei alkanut yhdestä räjähdyksestä. Se alkoi hiljaa ennen kuin kukaan sitä huomasi, lukuisista erilaisista syistä, jotka ovat globaaleja ja monitahoisia. Eikä sen vaikutusta voi havaita yhdellä instrumentilla. On tarvittu satoja tutkimuksia eri puolilla maailmaa vahvistamaan, että muutos on ylipäänsä käynnissä.

David Attenborough

Kirja alkaa vuodesta 1937, kun Attenborough oli pikkupoika.

Vuosi vuodelta kirjan edetessä väestön määrä ja hiilen määrä ilmakehässä kasvavat ja villin luonnon määrä vähenee. Attenborough’n elinaikana villin luonnon osuus on vähentynyt 30 prosenttiyksikköä.

  • Väkiluku on kasvanut 7,8 miljardiin ihmiseen.
  • Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut 415 miljoonasosaan.
  • Koskematonta luontoa on jäljellä enää 35 prosenttia.

– Nämä kolme ovat todella kriittisiä lukuja. Tämä muutos on tapahtunut yhden ihmisen elinkaaren aikana, Hughes sanoo.

Kilpikonna ui Attenborough'n dokumentissa korallien yllä. Kuva: AOP

Tämän muutoksen vaikutus tulee olemaan paljon laajempi kuin maaperän ja vesistöjen pilaantuminen muutamassa kovaonnisessa maassa – se voi lopulta johtaa kaiken elämämme perustan järkkymiseen ja romahtamiseen.

David Attenborough

Attenborough näkee ratkaisut huikaisevina visioina – myös väestönkasvu nostetaan esiin

Attenborough’n ja Hughesin dokumentti ja kirja vaativat välitöntä toimintaa. Eivätkä vain vaadi, vaan esittelevät liudan toimivia ratkaisuja.

Ratkaisut eivät sinänsä ole uusia tai ihmeellisiä: lopettakaa lihansyönti, perustakaa kalojen suojelualueita, siirtykää uusiutuvaan energiaan ja niin pois päin.

Teoksissa nostetaan esiin esimerkiksi Hollannin kestävä maatalous, joka on nostanut maan yhdeksi maailman ruuantuotannon johtajaksi. Palaun saarivaltion kalastusrajoitukset taas ovat antaneet merieliöstölle tilaisuuden palautua.

Salaatin viljelyä valtavassa kasvihuoneessa Hollannissa vuonna 2020. Kuva: AOP

Luonnon ennallistaminen ja palauttaminen on Attenborough’n teoksissa avainasemassa. Hän käyttää siitä termiä rewilding. Suomeksi se voisi olla esimerkiksi villiinnytys. Se nostetaan esimerkiksi teknologisen kehityksen yläpuolelle, koska “luonnolla on omat säätelymekanisminsa, jotka ovat valmiina hoitamaan ongelman, jos vain annamme luonnolle mahdollisuuden siihen.”

Yksi teoksissa esiin nostetuista asioista on sellainen, johon harvempi ekologi ja luonnonsuojelija haluaa puuttua: väestönkasvu.

– Väestönkasvu on hyvin kiistanalainen asia. Siihen on hyvät syyt. Väestönkasvua ei voi koskaan yksin syyttää tästä tilanteesta. Jos katsomme maita, joiden perheissä on seitsemän lasta, tämä ei ole heidän vikansa. Pitää puhua samaan aikaan kulutuksesta. Yksi minun lapsistani vaikuttaa maapalloon seitsemän kertaa sen verran kuin lapsi Afrikassa, Hughes sanoo.

Hughesin mukaan täytyy päästä siihen, että väestö ei enää kasva. Mutta silti puhua aina kulutuksesta yhdessä väestönkasvun kanssa.

– Täytyy myös massiivisesti vähentää kulutuksen vaikutusta. Mitä enemmän sitä tehdään, sitä pienempi ongelma väestönkasvu on. Nämä ovat saman ongelman kaksi eri puolta, Hughes sanoo.

Tämä on aikamme suurin tragedia: planeettamme biodiversiteetin, luonnon monimuotoisuuden, kiihtyvä kaventuminen.

David Attenborough

Brittiläinen Jonnie Hughes ohjasi Attenborough'n uusimman dokumentin. Kuvassa hän on Masai Maran luonnonsuojelualueella Keniassa tänä vuonna. Kuva: Conor McDonnell

Raunioista voi versoa uutta kasvua

Attenborough'n ja Hughesin kirjassa sanotaan, että kun ihmiset 1960-luvulla näkivät Apollo 8:n avaruudesta lähettämät kuvat maapallosta, kauniista ja yksinäisestä planeetasta, he ymmärsivät kuinka arvokas maapallo on ja kuinka yksin ja eristynyt se on maailmankaikkeudessa.

On sanottu, että se on historian merkittävin valokuva.

Mikä olisi vastaava kuva nykyihmiselle?

– Se onkin hyvä kysymys! Nykyisin se olisi varmasti se, että näytämme tulevaisuuden vision, jonka puolesta taistella. Tätä olemme yrittäneet elokuvassamme näyttää. Kestävä tulevaisuus on erittäin hyvä paikka ja meidän täytyy tavoitella sitä, Hughes sanoo.

Marokossa sijaitsee yksi maailman suurimmista aurinkovoimaloista. Kuva: AOP

Hughesin mukaan kestävä tulevaisuus ei ole surkea.

– Ei se tarkoita, että pitää uhrata asioita tai luopua kaikesta. Kestävä tulevaisuus on parempi kaikille, Hughes sanoo.

Esimerkkeinä hän mainitsee, että jos käytämme uusiutuvia energiamuotoja, hengitämme puhtaampaa ilmaa; jos muutamme ruokavalion kasvipainotteisempaan, olemme terveempiä.

– Laskelmien mukaan maailmassa säästyisi triljoona dollaria terveydenhuollossa, jos siirtyisimme kasvisruokavalioon.

Attenborough’n ja Hughesin visio on, että jos teemme oikeita valintoja, raunioista voi versoa uutta kasvua.

– Motivaatio on niin suuri, että alamme tehdä muutoksia. Jo kolmen vuoden aikana, jotka olen ollut tässä projektissa, yleisessä mielipiteessä on tapahtunut valtava muutos. Yritysjohtajat ja poliitikot ymmärtävät tilanteen ja toimivat sen vaatimalla tavalla. Vielä 5-10 vuotta sitten nämä olivat pienen piirin juttuja, nyt ne ovat normaaleja huolenaiheita, Hughes sanoo.

Attenborough katsoi kaukoputken läpi, kun avasi brittiläisen taiteilijan J.M.W. Turnerin näyttelyn tämän entisessä kotitalossa Turner's Housessa Lontoossa tammikuussa. Kuva: Andy Rain / EPA

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES on tviitannut Attenborough'n ja Hughesin dokumentin trailerin:

Jutussa olevat kursivoidut sitaattinostot ovat lainauksia David Attenborough'n juuri julkaistusta kirjasta Yksi elämä, yksi planeetta, jossa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomutta verrataan muihin ympäristökatastrofeihin.

Lue myös: