1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvituotteiden menekki yllätti perinteisen lihatalon: Poutun Muu-tuotteiden pohjalta syntyi uusi yhtiö, joka tähtää liikevaihdon tuplaamiseen vuosittain

Tuotanto säilyy Kannuksessa, mutta jatkossa tuotteita voidaan ostaa muualtakin.

Kannus
Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell.
Mikko Karell siirtyi Poutun toimitusjohtajan pestistä uuden Meeat Food Teckin johtoon.Kalle Niskala / Yle

Kannuslaisen lihatalo Poutun vuosi sitten lanseeraamat kasvituotteet ovat irrottautuneet omaksi yhtiökseen. Meeat Food Tech Oy hakee aggressiivista kasvua kasviproteiiniliiketoiminnalleen.

Kasvituotteiden menekki yllätti Kannuksessa: tänä vuonna niiden liikevaihto tulee olemaan uuden yhtiön toimitusjohtajan Mikko Karellin mukaan 3,5 miljoonaa euroa ja tavoite on tuplata liikevaihto jatkossa vuosittain.

– Yhtiöstä tulee tuotekehitys- ja markkinointipainotteinen. Se ostaa tuotannon Poutulta ja tulevaisuudessa ehkä muiltakin, sanoo Karell.

Tuotanto siis säilyy Kannuksessa ja laajenee. Uuden yhtiön omistajat ovat samat kuin Poutulla, mutta omistuspohjaa laajennetaan muun muassa suunnatulla osakeannilla.

Yhtiön perustamisen taustalla on myös irtiotto perinteisestä lihabisneksestä.

– Kansainvälistymisessä halutaan tehdä pesäeroa lihabisnekseen, sillä tarinankerronta muuttuu, sanoo Mikko Karell.

Yhtiö hakeekin kasvua viennistä: Ruotsin lisäksi on tarkoitus on vallata myös Norjan ja Baltian markkinoita.

– Tavoitteena on pohjoismainen organisaatio. Haluamme viedä suomalaista osaamista, muutakin kuin Nokiaa. Siksi Food Tech, sanoo Karell.

Kun Pouttu toi markkinoille ensimmäiset kasvituotteet vuoden 2019 syyskuussa, se odotti niiden osuuden liikevaihdosta nousevan noin 5 prosenttiin. Jo vuosi julkaisun jälkeen osuus oli 10–15 prosenttia ja tuotteiden määrä oli kymmenkertaistunut.

Pouttu joutuu taas muuttamaan kasvituotteensa nimeä – samaan aikaan tuotteiden osuus liikevaihdosta on kivunnut yli odotusten

Poutun oikaisuvaatimus nurin: kasviliha-termiä ei saa käyttää – yhtiö syyttää valvontapyynnöstä kilpailijaa

Terveysviranomainen kielsi kasviliha-sanan käytön – Pouttu tyrmistyi päätöksestä ja joutuu uusimaan tuotepakkauksensa

Lue seuraavaksi