1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastaamo, Tunnin juna sekä Nesteen Naantalin jalostamo puoluejohtajien huulilla – katso tallenne Yle Turun puheenjohtajatentistä

Puheenjohtajat Petteri Orpo, Li Andersson ja Annika Saarikko pohtivat erityisesti Varsinais-Suomen tilaa ja tarpeita.

puoluejohtajat
Hallituksen kaataja, punavihreä radikaali ja keskustan kestosuosikki yhteisellä estradilla – katso tallenne Yle Turun suorasta puheenjohtajatentistä
Hallituksen kaataja, punavihreä radikaali ja keskustan kestosuosikki yhteisellä estradilla – katso tallenne Yle Turun suorasta puheenjohtajatentistä

Tietomurto psykoterapiakeskus Vastaamoon, Turun ja Helsingin välinen tunnin junayhteys sekä Nesteen Naantalin jalostamon tilanne puhuttivat puoluejohtajia maanantaina.

Yle Turku kutsui kolme varsinaissuomalaista puoluejohtajaa Turun kaupunginteatteriin pohtimaan maakunnan tilaa ja omaa työtään sen eteen.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saivat pohdittavakseen tuoreeltaan, kuinka Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreja voidaan tukea vaikeassa tilanteessa.

Tapaus osoitti tietoturvan merkityksen arkaluonteisten potilasaineistojen säilyttämisessä.

Avainministerit ovat Anderssonin mukaan olleet jo yhteydessä löytääkseen keinoja tietomurron uhrien tukemiseen.

Myös julkisten digipalveluiden, kuten Kanta-arkiston tietoturvan vaatimustasoa lienee syytä arvioida tapauksen valossa.

Mielenterveyspalveluiden merkitys nousi valokiilaan tapauksen johdosta, arvioi Saarikko. Hän muistutti, että sote-uudistus on paljon muutakin kuin lonkkaleikkauksiin pääsyn nopeutta.

Entisenä sisäministerinä Orpo oli toiveikas ja luottavainen, että rikolliset saadaan kiinni.

Petteri Orpo (kok.).
Petteri Orpo (kok.) Yle Turun puheenjohtajatentissä.Arash Matin / Yle

Tunnin junan vauhdista vaihtelevia näkemyksiä

Petteri Orpo piti vielä hieman kysymysmerkkinä, kuinka Varsinais-Suomen asiat ovat nykyhallituksen hoidossa. Maakunnan hellimä ykköshanke Tunnin juna sai kyytiä Väylävirastolta.

Li Andersson muistutti, että Tunnin junan edistämiseksi on saatu päätöksiä aikaiseksi tällä hallituskaudella. Hän sai Orpon älähtämään huomauttaessaan asian jääneen roikkumaan edellisen hallituksen jäljiltä, kun hankeyhtiöiden perustaminen siirtyi.

Li Andersson (vas.).
Li Andersson (vas.) Yle Turun puheenjohtajatentissä.Arash Matin / Yle

Orpo hoputti lyömään kuokan maahan Espoon kaupunkiradan osalta. Häntä huoletti Väylä-viraston taannoinen selvitys, jossa kyseenalaistettiin hankkeen kannattavuus.

Saarikko ja Andersson vakuuttivat hankkeen etenevän tällä vaalikaudella.

– Tunnin juna on paljon enemmän kuin junayhteys Turkuun. Haemme koko Etelä-Suomen työssäkäyntialueen tiivistämistä. Sillä on paljon laajempaa yhteiskunnallista merkitystä, sanoi Li Andersson.

Annika Saarikko (kesk.).
Annika Saarikko (kesk.) Yle Turun puheenjohtajatentissä.Arash Matin / Yle

Nesteen Naantalin jalostamo ja lääkehityskeskuksen sijoituspaikka puheena

Puheena oli myös, kuinka valtiovalta voi auttaa Naantalia sen jälkeen, jos Neste sulkee aikeidensa mukaan jalostamon.

Erilaiset tukitoimet ja uudelleenkoulutusmahdollisuudet nousivat päällimmäisiksi keinoiksi auttaa Nesteen Naantalin jalostamolta mahdollissesti työttömäksi jääviä.

Petteri Orpo totesi että pelko oli ollut jo pitkään, että Neste ei ole investoinut Naantaliin vaan Porvooseen. Orpo huomautti, että jos Suomi olisi nykyistä kilpailukykyisempi, voitaisiin tänne saada kansainvälisiä investointeja myös uudistuvien energiamuotojen saralta.

– Jos huonosti käy, että ovet menevät kiinni, pitää alue saada muuhun teollisuuskäyttöön, totesi Orpo.

Esimerkiksi bionergian kehittämisessä nousi jälleen esiin koko tunnin keskustelun aikana monesti esiin noussut Turun seudun vahvuus: elinkeinoelämän ja yliopistotutkimuksen läheisyys ja tiivis yhteistyö.

Turussa odotetaan myös päätöstä lääkekehityskeskuksen sijoituspaikasta, jäikö päätös koronan jalkoihin?

Annika Saarikko toteaa itsekin odottelevansa päätöstä lääkekehityskeskuksen sijainnista, josta ei paljoa ole kuulunut edellisen hallituksen teettämän selvityksen jälkeen. Saarikko kertoo saaneensa ministerikollega Krista Kiurulta (sd.) hiljan tiedon, että sijoituspaikka on aiemman selvityksen mukaisesti Turku, mutta aikataulusta ei ollut tarkempaa tietoa. Hän huomauttaa koronan pitäneen sosiaali- ja terveysministeriön kiireisenä.

Puheenjohtajat pääsivät hieman myös keskustelemaan EU:n rahoituspaketista ja sen annista Varsinais-Suomeen.

Vanhemmuuden ja työn yhdistämisestä pääsivät kokeneemmat Orpo ja Saarikko antamaan vinkkejä ensimmäistä lastaan odottavalle Anderssonille.

Yle Turun puoluejohtajatentti Turun kaupunginteatterin lämpiössä 26.10.2020.
Tarja Hiltunen ja Hannu Vähämäki luotsasivat keskustelua Turun kaupunginteatterin yleisölämpiössä.Arash Matin / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella tiistaihin 27.10. kello 23.00 asti.

Lue seuraavaksi