1. yle.fi
  2. Uutiset

Sivulliset poliisin päänsärkynä Turun suurpalossa – komisario Joonas Tikka: "Minulta ei heru hirveästi ymmärrystä"

Palopaikalle kertyvät uteliaat häiritsevät pahimmillaan pelastustöitä ja aiheuttavat mahdollisuuden lisävahingoille.

pelastustoiminta
Poliiseja palopaikalla Turun Pansiontiellä.
Poliisit joutuivat hätistelemään sivullisia turvallisen etäisyyden päähän Turun keskiviikkoisella palopaikalla.Arash Matin / Yle

Raju tulipalo keräsi keskiviikkona runsaasti ylimääräistä yleisöä ihmettelemään liikerakennuksen tuhoutumista Turun Pansiontien varrelle.

Korkealle lyöneiden liekkien ohella muun muassa palavista autonrenkaista ja ajoneuvoista nousi sakea, myrkyllinen savupatsas. Rakennuksesta kantautui myös kaasupullojen räjähdysten ääniä.

Poliisi joutui moneen otteeseen hätistelemään uteliaita sivummalle niin palopaikalla kuin sosiaalisessa mediassakin.

– Jouduimme katkaisemaan koko ajoneuvoliikenteen palopaikan ympäriltä. Sen jälkeen jouduttiin katkaisemaan jalankulkuliikennekin. Partiot ohjasivat ihmisiä poistumaan tiesulkujen ja eristysnauhojen taakse, sitten tilanne rauhoittui, kertoo komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen poliisista.

Somessa poliisin viestien sävyssä oli aistittavissa turhautumistakin, mutta Tikan mukaan tiettyjen asioiden hoitaminen vain on poliisin hommia.

Palopaikalle pyrkivät aiheuttavat pahimmillaan lisävahinkoja

Ensisijainen tehtävä poliisilla on turvata pelastuslaitoksen häiriötön toiminta, esimerkiksi lisäkaluston ja vesihuollon saaminen paikalle sivullisten häiritsemättä.

Vaarallisen lähellä keskiviikon palopaikkaa seikkailleista sivullisista tuli ilmoituksia myös hätäkeskukseen. Myrkyllisen savun ohella palopaikan viereinen, Turun satamaan johtava junarata sähkölinjoineen aiheutti oman vaaransa.

Ylimääräisen yleisön aiheuttamien lisävahinkojen estäminen työllistikin poliisia.

Rautatiekiskoille ja aivan savun alle kertyi komisario Joonas Tikan mukaan kymmenittäin ihmisiä. Osa siirtyi syrjemmälle suosiolla, loput vahvalla käskytyksellä.

– Meidän työtämme on huolehtia, että ympäristö on turvallinen eikä kukaan mene surman suuhun. Aika paljon autoilijoita kävi palopaikkaa kiertämässä, ja siinä oli tietysti pelastustehtäviin liittyvää liikennettä.

Onnettomuus vetää puoleensa kuin magneetti

Onnettomuuspaikoille kertyvästä, pahimmillaan pelastustöitä häiritsevästä yleisöstä on puhuttu jo pitkään.

Komisario Joonas Tikka toteaa heitä aina olleen ja tulevan aina olemaan.

– Minulta ei heru hirveästi ymmärrystä, miksi täytyy päästä ihmettelemään toisen hätää tai kun toisen omaisuutta tuhoutuu, sanoo Tikka.

Hän heittää palloa myös tiedotusvälineiden suuntaan. Keskiviikon palostakin näkyi "Olitko paikalla? Lähetä kuva!" -otsikoita.

– Joku ihminen saattaa jopa tyhmyyttään hakeutua tällaiseen tilanteeseen, yrittäen saada siitä jotain hyötyä itselleen, miettii komisario Joonas Tikka Lounais-Suomen poliisista.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 23.10. kello 23.00 asti.

Aiheesta aiemmin:

Turun Pansiontien suurpaloon johtaneita tapahtumia selvitetään vielä pitkään – pelastuslaitoksen oma lämpökameradrone putosi sammutuksen aikana

Turun suurpalon jälkisammutukset jatkuvat ainakin torstaiaamuun – kahden kerrostalon asukkaat evakuoitiin

Vain yksi pysähtyi auttamaan kuolevia nuoria onnettomuuspaikalla – muut kuvasivat: "Tunsin suunnatonta raivoa!"

Lue seuraavaksi