1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkäaikaistyötön on tyytyväinen viranomaisen asennemuutokseen – "Nyt työtöntä kunnoitetaan eikä vain päsmäröidä"

Yksilöllisen työnhaun malli lisää tapaamisia virkailijan kanssa ja lyhentää karensseja.

työvoimapolitiikka
Pitkäaikaistyötön Jari Suominen
Pitkäaikaistyötön Jari Suominen on tyytyväinen viranomaisten myönteiseen asennoitumiseen. Silti hänen mielestään työtön on yhä monesti toisen luokan kansalainen.Minna Rosvall / Yle

TurkuTurkulainen Jari Suominen on tehnyt pätkätöitä vuodesta 2005 saakka. Suominen on huomannut, että pari vuotta parjatun aktiivimallin jälkeen asenne työttömiä kohtaan on muuttunut. Hän hakee aktiivisesti töitä ja on paljon yhteydessä TE-toimistoon.

– Meitä työttömiä ei enää pakoteta ja uhkailla. Viimeksi sain TE-toimistosta päivityspyynnön työnhakusuunnitteluun. Se oli ystävällistä tekstiä. Nyt työtöntä kunnoitetaan eikä vain päsmäröidä, kertoo Suominen.

Aktiivimallista Suominen kertoo yhden esimerkin. Hän sanoo saaneensa pari vuotta sitten sellaisia työtarjouksia, joita työnantaja hämmästeli. Nykyisin työtön työnhakija voi menettää työttömyysetuutensa jopa kahdeksi kuukaudeksi jättäessään hakematta TE-toimiston tarjoamaa työtä.

– Kerran kun soitin yhdelle työnantajalle, hän oli kauhean hämmästynyt, että joku voi tehdä hänen puolestaan tarjouksia. Oli aika outo käytäntö, että piti hakea työpaikkaa ja jos työnantaja ei siihen reagoinut, saattoi tulla karenssi, kertoo Suominen.

Pitkäaikaistyötön Jari Suominen
Jari Suominen osallistuu aktiivisesti Turun työttömien yhdistyksen toimintaan. Keväällä ja kesällä toiminta oli tauolla koronan vuoksi. Minna Rosvall / Yle

Uusi työnhaun malli toimii

Jari Suomisella on suuret toiveet uudesta yksilöllisestä työnhaun mallista. Hänen mielestään sitä ei voi edes verrata vanhaan aktiivimalliin. Hän pitää mallia palvelujen parantamisena.

– Työttömät ovat yleensä aktiivisia, heitä ei tarvitse pakottaa aktiivisuuteen. Minulla on pitkä kokemus toiminnasta työttömien yhdistyksessä, ja sen kokemuksen mukaan jokainen haluaisi olla töissä. Se on terveyden kannalta tärkeää. Ihmiset haluavat osallistua yhteiskunnan toimintaan.

Karenssiajat lyhenevät ja varsinkin työttömyyden alkuvaiheessa virkailijat haastattelevat työtöntä kahden viikon välein. Hallitus käyttää 70 miljoonaa euroa 1 200 työntekijän palkkaamiseen TE-toimistoihin. Suominen uskoo, että virkailijoita riittää.

– Tähän on satsattu 70 miljoonaa, joten homma varmasti toimii. Lisäksi olen itse huomannut jo, että palvelu on parantunut.

Työnhaku- ja karenssikäytäntöjen muutosten on ministeriön mukaan tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2022.

Iäkäs työtön on silti yhä hankaluuksissa

Vaikka Jari Suominen on tyytyväinen viranomaisten asennemuutokseen ja valtion satsauksiin työttömyyden hoidossa, työnantajat suhtautuvat varsinkin iäkkäisiin työnhakijoihin hänen mukaansa yhä vaisusti.

Suominen lähetti taannoin hakemuksen ja soitti perään, koska hän pitää soittoa tärkeänä.

– Työpaikassa annettiin ymmärtää, että olen jo liian vanha siihen työhön. Olen 61-vuotias. Työvuosia pitäisi olla vielä seitsemän, mutta tuskin jaksan tätä rumbaa niin kauan. Menen eläkkeelle ehkä normaalissa ajassa, kolmen vuoden päästä, pohtii Suominen.

Hänen mielestään on turhauttavaa lähettää hakemuksia, kun tietää, ettei tule valituksi. Toisessa tapauksessa hän pääsi haastatteluun asti.

– Veikkaan, että siinäkin tapauksessa ikäni oli ratkaiseva. Työnantajat pelkäävät, että iäkäs joutuu sairaseläkkeelle. Viimeinen työnantaja on suuressa vastuussa. Lakeja pitäisi siis muuttaa sen osalta, toivoo Suominen.

Hän muistuttaa, että korona aiheuttaa vielä lisää työttömyyttä ja lomautuksia.

– Yhteiskunnassa tarvittaisiin iso, henkinen muutos. Työttömät ja TE-toimiston asiakkaat mielletään usein vähän huonommiksi ihmisiksi ja huonoiksi työntekijöiksi. Koronan vuoksi kuka tahansa meistä voi olla kohta työtön. Ei kannattaisi morkata työttömiä. Välillä tule olo, että on toisen luokan kansalainen, pohtii Suominen.

Palaveri Turun työttömien yhdistyksessä.
Turun Seudun TST -yhdistys pitää torstaisin viikkopalaverin, jossa käsitellään ajankohtaiset asiat. Siihen voi osallistua myös etäyhteydellä. Minna Rosvall / Yle

Työttömien yhdistyksessä iloitaan tukirahoista

Turun Kanslerintiellä ja Varissuolla toimivat työttömien yhdistykset saivat kipeästi kaipaamaansa rahoitusta Turun kaupungilta syksyllä. Yhteensä lisätoiminta-avustusta tuli tälle vuodelle 85 000 euroa. Tuki turvattiin myös vuosille 2021 ja 2022.

Turun Seudun TST ry:n hallituksen puheenjohtaja Taimi Räsänen on tyytyväinen, että toiminnan jatko turvattiin. Yhdstyksellä on ollut pitkään talousvaikeuksia.

Turun Seydyn TST ry:n hallituksen pj Taimi Räsänen
Turun Seudun TST -yhdistyksen puheenjohtaja Taimi Räsänen iloitsee yhteistyösopimuksesta Turun kaupungin kanssa.Minna Rosvall / Yle

– On mukava lähteä tekemään 2-vuotissuunnitelmaa kaupungin kanssa tehdyn yhteistyöopimuksen ympärille. Toiminnassamme on mukana vuosittain noin tuhat jäsentä. EU-ruokakassin hakee noin 200 henkeä joka viikko. Sadoille jäsenille jaetaan ylijäämäruokaa useita kertoja viikossa, kertoo Räsänen.

Korona sulki toimintakeskuksen kevääksi ja kesäksi. Tuolloin huomattiin, miten tärkeää työttömien on päästä kontaktiin toistensa kanssa.

– Kyse ei ole vain työnhausta, vaan kokonaisvaltaisesta ihmisen resurssien lisäämisestä. Työttömyys ei johdu vain työn puutteesta tai työpaikkojen löytymättömyydestä, vaan siitä, millaisessa tilanteessa henkilö on.

Uutta työllistymismallia on käsitelty yhdistyksessä vasta vähän. Räsäsen yleisvaikutelma on kuitenkin myönteinen.

– Loistavaa, että huonoksi koetusta aktiivimallista päästiin. Työttömän kannalta on hyvä, että yksilölliset ominaisuudet otetaan huomioon ja karensseihin tulee uudistuksia. Olemme varovaisen optimistisia, kertoo Räsänen.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.10. kello 23.

Lue lisää:

Näin hallitus muuttaa työttömien elämää: Työnhakuun uusi velvoite, karenssit lievenevät, virkailija tavattava yhä useammin

Työttömien elämä myllätään lähivuosina perin pohjin – Tätä mieltä 58-vuotias ja 25-vuotias työtön ovat hallituksen uudistuksista

"Aktiivimalli 2 nousi kuolleista", sanoo työttömien etujärjestö – miksi Sipilän hallituksen inhokki kelpasi vasemmistolle nyt?

Lue seuraavaksi