Hyppää sisältöön

Korona pisti jäihin liimattomaan puurakentamiseen erikoistuneen Aalto Haitekin kasvun: iglut ja käpymökit kiinnostavat, mutta turistit puuttuvat

Yrityksen piti palkata tänä vuonna 30 uutta työntekijää. Toistaiseksi rekrytointia on siirretty, mutta lomautuksiin ei ole ollut tarvetta.

Toholampilaisyritys on käyttänyt koronakuukausia laitehankintoihin, jotka mahdollistavat aiempaa suuremman tuotannon. Kuva: Raila Paavola / Yle

Korona on painanut jarrua liimattomaan puurakentamiseen erikoistuneen keskipohjalaisen Aalto Haitekin kasvusuunnitelmiin. Esimerkiksi suunnitteilla olleet lomakylähankkeet ovat siirtyneet ensi vuoteen.

– Asiakkaat hakevat erikoisuutta: käpy-mallisia mökit ja iglut kiehtovat. Mutta iglu-hankkeet ovat turistikohteita ja kun turisteja ei juuri ole, homma on siirtynyt, kuvaa yhtiön tuore toimitusjohtaja Joakim Knutar.

Työntekijöitä firmassa on 13. Tarkoituksena oli palkata tänä vuonna peräti 30 lisää, mutta nyt rekrytointi on jäissä. Lomautuksiin ei toisaalta ole tarvinnut turvautua, sillä meneillään olevat Posion keramiikkamuseon ja Huopalahden asuinkasarmin projektit työllistävät Aalto Haitekia.

– Jos tilanne vielä pahenee, pitää katsoa uudelleen, mutta toistaiseksi on mennyt ihan hyvin, sanoo Knutar.

Yritys tekee myös muun muassa piensiltoja, joiden tarve luontokohteissa on kasvanut lisääntyneen retkeilyn myötä. Hankkeiden aikajänteet ovat kuitenkin pitkiä.

– Ensi kesänä tilauskanta on paremmassa kunnossa, uskoo Knutar.

Suurinta kiinnostus liimattomaan puurakentamiseen on Knutarin mukaan ulkomailla: Keski-Eurooppa, Japani, Indonesia ja Australia ovat tärkeimpiä markkina-alueita, mutta koronan vuoksi myös kansainvälisten suhteiden rakentaminen on vaikeutunut ja monet projektit ovat jäissä maailmallakin.

Aalto Haitek perustettiin Keski-Pohjanmaan Toholammilla vuonna 2017, ja viime vuonna se muutti suurempiin tiloihin. Korona-aikaan on keskitytty konekantaan: laiteinvestointien avulla kapasiteettia on kasvatettu niin, että päivässä päästään tarvittaessa 40 kuutioon.

.
.