1. yle.fi
  2. Uutiset

Lippumäen tekojääradan toimintaan muutoksia Kuopiossa – radan jäädytyksen aloittaminen riippuu säästä

Kaksi radan kolmesta jäädytysmoottorista takkuili viime kaudella. Nyt ne on huollettu takuun piikkiin.

Kuopio
Luistelijoita Lippumäen tekojääradalla Kuopiossa.
Tekojäärataa päästään jäädyttämään, kun keskilämpötila on pysyvästi alle +5 astetta.Keijo Salokangas / Yle

Kuopion kaupunki tekee muutoksia Lippumäen tekojääradan toimintaan ensimmäiseltä talvelta saadun palautteen perusteella.

Tälle kaudelle tekojäälle laitetaan kentänjakajat erottamaan mailalliset ja mailattomat luistelijat toisistaan. Näinä aikoina kentän ympäri luistelu ei ole enää turvallisuussyistä mahdollista.

Radan ympäri kiertäville retkiluistelijoille tulee omat ajankohtansa, jolloin rataa voi kiertää ympäri ilman törmäysriskiä. Sen lisäksi pikaluistelijoille pyritään löytämään ajankohdat, jotka mahdollistavat sekä lajin harjoittelutoiminnan että lasten, nuorten ja lapsiperheiden vapaa-ajan liikkumisen.

Alueelta poistetaan siellä ollut pieni kaukalo sekä isot jääkiekkomaalit, joiden tilalle tulee pienpeleihin sopivia pieniä maaleja.

Jäädytyskoneisto on nyt kunnossa

Lippumäen tekojäärata kärsi teknisistä ongelmista koko viime talven ajan. Tätä talvea varten jäädytyskoneistoa on huollettu, ja kaiken pitäisi olla kunnossa pian alkavaa kautta varten.

Tekojäärataa jäädytetään kolmen jäädytysmoottorin voimin. Viime keväänä kaksi moottoreista meni epäkuntoon, eikä rata pysynyt kunnolla jäässä yhden moottorin voimin.

– Nyt kaikki kolme jäädytysyksikköä pitäisi olla käytössä, ja ovatkin koeajojen perusteella, rakennuttajapäällikkö Jukka Rissanen kertoo.

Laitteiston huolto menee takuun piikkiin, eikä siitä aiheutunut Kuopion kaupungille kustannuksia.

– Ainut riesa kaupungille ja kaupunkilaisille on ollut se, että jää ei ollut halutussa kunnossa viime kaudella.

Tekojääradan jäädytys kannattaa aloittaa, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle +5 astetta. Normaalisti näin käy Kuopiossa loka–marraskuun vaihteessa.

Rata tulee olemaan auki päivittäin kello 8–22 sääolosuhteet huomioiden.

Lue seuraavaksi